Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe supercomputer met stip naar no 1 in de ranglijst

De nieuwe supercomputer die Cray gaat bouwen, is bestemd voor het Lawrence Livermore National Laboratory. Het is de derde exascale-computer die Cray voor de Amerikaanse overheid gaat bouwen. Hij kost 600 miljoen dollar.
atoombom
© CC0 - Flickr.com
CC0 - Flickr.com

De krachtpatser die de naam El Capitan krijgt, moet eind 2022 in bedrijf genomen worden. Het Lawrence Livermore National Laboratory heeft behoefte aan de grote capaciteit voor berekeningen aan nucleaire afweersystemen.

El Capitan wordt grofweg vijftien maal zo snel als de Sierra-computer die bij het instituut staat en nu de nummer 2-positie bezet op de ranglijst van snelste supercomputers ter wereld. Deze supercomputer is gebaseerd op Nvidia-chips en is gebouwd door IBM, net als de huidige nummer 1 op de ranglijst, de Summit, die een rekencapaciteit heeft van 150 petaflops. De Summit staat bij het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Nog twee exaflops-computers in aanbouw

Cray heeft inmiddels de opdracht voor de bouw van drie supercomputers die allemaal exaflops-capaciteit (1000 petaflops) hebben. Ze zijn alle drie gebaseerd op een volledig nieuwe architectuur, genaamd Sasta. Cray wil het daarmee makkelijker maken om een koppeling te creëren tussen standaard cloudgebaseerde enterprise-beheertools en high performance computing.

De twee eerder aangekondigde exascale-computers zijn de Aurora voor het Argonne National lab (1 exaflops) en de Frontier voor het Oak Ridge National Laboratory, die de capaciteit van El Capitan zal benaderen. Het is nog onduidelijk welke chips Cray gaat gebruiken voor de bouw van de machines. HPE kondigde in mei dit jaar aan Cray over te nemen voor een bedrag van 1,3 miljard dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in