Innovatie & Strategie

Personal Tech
MBP

Terug naar Rubensiaanse MacBooks!

Dun, dunner, nee dank.

© iFixit
24 januari 2019

Dun is de mode en dankzij dun is technologie veel meer doorgedrongen in onze omgeving. Ons werk en leven is doordrenkt van ICT, die vroeger oh zo zwaar, dik en dus hooguit ‘luggable’ was. Maar net zoals bij fotomodellen is de trend doorgeslagen: dun maakt ook kapot, meer dan mij lief is.

Voor eindgebruikers die zelf aan onderhoud en uitbreiding willen doen, zijn ultradunne laptops een gruwel. De lichte draagbare uitvoering van de klassieke pc neemt dingen over van tablets. Niet-uitbreidbare opslag, vastgesoldeerd geheugen, dichtgeplakte behuizing. Alles in de naam van dun, dunner, dunst.

Beperkte bruikbaarheid

Voor beheerders en bedrijven heeft dit ook gevolgen. Bruikbaarheid, houdbaarheid en budgettering van client-systemen krijgen hiermee een hele andere dynamiek. Voor sommigen is dit het waard. Werknemers hoeven geen spierballen of rolkoffers te hebben. En buiten het kantoor werken hoeft geen concessies voor prestatieniveau met zich mee te brengen. We leven en werken in een mobiele wereld, plaats- en tijdsonafhankelijk.

Voor leveranciers blijken er ook gevolgen te zijn. Niet alleen positieve gevolgen, zoals de mogelijkheid van meer verkoop door de praktijk van afgedwongen veroudering. De drang naar dun, dunner, dunst heeft ook negatieve gevolgen. Onderhoud is ook voor fabrikanten nu een lastigere zaak geworden. Kapot component? Vervang het halve apparaat maar even.

Pas op: gewoon gebruik

Wanneer dat onder garantie gebeurt, is dat een kostbare zaak voor de leverancier. Wanneer dat door redelijk gewoon gebruik gebeurt, is dat een deuk in de reputatie. Apple voert met zijn hardwareproducten behoorlijk de trend aan wat dun betreft. Dat heeft de maker van iPhones en iPads al enkele ‘bendgate’-affaires opgeleverd. Ook MacBooks en iMacs ontkomen niet aan Apple’s dunte-gedreven design.

Moderne, slanke uitvoeringen van de MacBook Pro blijken door hun dunne deksel onderhevig te zijn aan kabelslijtage. Het open en dicht doen van de laptop kan ervoor zorgen dat de interne beeldschermkabel beschadigd raakt en uiteindelijk breekt. Open en dicht doen, is een vrij gewone handeling die op maandbasis nogal wat keren wordt verricht. Waar ligt de grens? Hoe vaak kun je zo’n dunne laptop open en dicht doen voordat je wordt geconfronteerd met ‘flexgate’?

Níet PowerBook G5

Eigenlijk is dit de verkeerde vraag. We moeten terug naar de kern: waar ligt de grens qua dunte? Wanneer is het dun genoeg? Nee, ik verlang niet terug naar de sjouwbaarheid van kofferlaptops of de designdreiging van de nooit geproduceerde PowerBook met krachtige PowerPC G5-processor. Apple’s overstap naar Intel was noodzakelijk: voor draagbaarheid en dunte. Anno nu is het afslanken echter te ver doorgeslagen. Ik pleit dus voor iets meer Rubensiaanse MacBooks. En ook laptops, smartphones en ICT-apparaten van andere leveranciers, natuurlijk.

Spottende mock-up van de nooit geproduceerde PowerBook G5:

mock-up van niet-bestaande PowerBook G5

 

Reactie toevoegen
1
Reacties
Eric Meijer 04 februari 2019 18:08

Zo langzamerhand komen we op het punt dat het bedrijfsmatig aanschaffen van Apple producten een onverantwoord risico is. 1 voorbeeld : tijdens een update naar de laatste versie van het OS crashed de harde schijf. Op zich al iets wat niet zou mogen kunnen, maar daar zijn we al gewend. Om dan echter voor een 15 maanden oude macbook pr van ruim 3000 euro, omdat apple zo nodig de harde schijf aan het moederbord vastmaakt, een rekening te krijgen van 1178 euro is gewoon niet acceptabel. Resellers schamen zich dit te vertellen en raden vooral aan om voortaan als particulier aan te schaffen, als er tenminste nog belangstelling is.