Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech en branding: het lijkt hopeloos

Snel antwoorden (zonder te Googlen): is USB full-speed sneller dan USB high-speed? Het antwoord volgt hieronder, en zal je verbazen. Net zoals wat er nu gebeurt met de allernieuwste USB-standaarden en de benaming daarvan. USB 3.2 slokt namelijk eerdere USB 3’s op qua branding.
© Pixabay
Pixabay

Wie het verleden niet kent, is gedoemd om oude fouten te herhalen. Parafraseer ik hier even een wijsheid die kennelijk toch niet zo bekend is. De geschiedenis herhaalt zich nu namelijk weer met USB. Waar ooit met USB 1.1 en 2.0 al een flater is geslagen, wordt er nu met USB 3.2 nog een schepje bovenop gedaan.

Hoog of vol

De oude versie 1.1 van de seriële aansluitingstechnologie voor randapparatuur was met zijn 12 Megabit per seconde (Mbps) namelijk ‘Full Speed’ gedoopt. Opvolger USB 2.0 haalde een toen indrukwekkende 480 Mbps en heette officieel ‘High Speed’. Wat taalkundig natuurlijk nergens op slaat: hoge snelheid kan niet meer zijn dan volledige snelheid.

USB 3.0 is vele male sneller met zijn 5 Gigabit per seconde (Gbps) en is - enigszins zinniger - ‘SuperSpeed USB’ genoemd. Tot zover de terugkeer naar zinnige benamingen. Want opvolger 3.1 lijkt qua nummering een kleine vooruitgang, maar is qua mogelijkheden én vervolgens benaming een nachtmerrie.

Met terugwerkende kracht

USB 3.1 heeft namelijk een snelheidsverdubbeling gebracht (naar 10 Gbps) en ook een verwarrende rebranding. Eentje die met terugwerkende kracht wordt doorgevoerd. An sich hoeft dat niet heel slecht te zijn, qua (on)duidelijkheid. Zoals wordt gedaan voor W-Fi standaarden. Alleen geldt het tegenovergestelde voor de bedrade wereld van USB.

Het langzamere USB 3.0 is namelijk omgedoopt naar ‘USB 3.1 gen 1’ en het echte USB 3.1 is voorzien van het label ‘USB 3.1 gen 2’. Om consumenten duidelijkheid te verschaffen is het brand voor laatstgenoemde uitgekomen op ‘SuperSpeed USB 10 Gbps’.

Niet bepaald optimaal, maar met wat moeite toch te doen. (Dit alles nog even los van de verwarring door de fysieke USB-aansluiting waar USB-c namelijk ook een rol in speelt. Met daarnaast nog de verschillende doorvoermogelijkheden voor data-protocollen zoals HDMI en audio naast wel of niet Thunderbolt, plus wel of niet ook nog eens stroom.)

Subnummeringsschema’s

Nu is de specificatie voor USB 3.2 aangekondigd en daarmee ook nieuwe, grote verwarring. Technisch gezien brengt deze - wederom kleine nummeringsvooruitgang - een flinke verbetering: naar een datadoorvoersnelheid van wel 20 Gbps. Branding-gewijs wordt een flinke achteruitgang geboekt.

Want het officiële USB-orgaan, het non-profit USB Implementers Forum, heeft besloten om de 3.1-onduidelijkheid dik over te doen. Hoe dan? Zo (hou je vast). USB 3.1 gen 1 (SuperSpeed USB, dat 5 Gbps haalt) heet voortaan USB 3.2 gen 1. Volg je nog? USB 3.1 gen 2 (SuperSpeed USB 10 Gbps, op dubbele 3.0-snelheid dus) heet voortaan USB 3.2 gen 2. Beide krijgen dus een subnummer erbij, wat klinkt als oude wijn in nieuwe zakken.

En dan nu het klapstuk: het nieuwe, allersnelste USB 3.2 heeft de officiële betiteling USB 3.2 gen 2x2. Oh, en het heeft als naam ‘SuperSpeed USB 20Gbps’. Hoe moet dit straks verder? USB 6G gen 4x4? Met een SuperSpeed XP-editie of een LudicrousSpeed Professional-variant?

 

Ik moet terugdenken aan deze klassieke spoof video: Microsoft (her)ontwerpt de iPod-verpakking.

 

PS Microsoft heeft met Windows een soortgelijke historie: van Windows versienummer (3, 3.1), naar Windows versienummer plus functionaliteit (3.11 for Workgroups) naar Windows jaartal (95, 98, 98 Second Edition, 2000), naar Windows marketingnaam (ME, XP, Vista). Om toen terug te gaan naar versienummer (7), waarbij het echter bij Windows 8 weer de mist in ging: na 8 volgde de flinke verbouwing van 8.1 en vervolgens Windows 8.1 Update 1. Wat vroeger een Service Pack heette? En tegenwoordig een Spring of Fall Update voor Windows 10.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in