Overslaan en naar de inhoud gaan

Wi-Fi schaft tech-termen af

De verschillende Wi-Fi-standaarden verliezen hun technisch georiënteerde naamgeving en krijgen een versimpelde nummering. De Wi-Fi Alliance doopt het aankomende Wi-Fi 802.11ax om in Wi-Fi 6, en de reeds bestaande Wi-Fi-soorten worden 'teruggenummerd'.
Wi-Fi-standaarden
© Wi-Fi Alliance
Wi-Fi Alliance

De wereldwijde bedrijfsalliantie oor draadloze netwerktechnologie schrapt de tot op heden gehanteerde benamingen voor de diverse Wi-Fi-standaarden. Gister is officieel Wi-Fi 6 gepresenteerd, wat voorheen 802.11ax heette (voluit IEEE 802.11ax). Deze nieuwe Wi-Fi-variant belooft hogere datadoorvoersnelheden, een grotere capaciteit, een hoog prestatieniveau en ook verbeterde efficiëntie voor stroomverbruik.

Gemak en keuze

De marketingkeuze voor een nieuwe, generationeel nummersysteem moet het voor hardwarefabrikanten, softwareleveranciers en gebruikers makkelijker maken om Wi-Fi-mogelijkheden en -compatibiliteit in te schatten, stelt de Wi-Fi Alliance. Hoe hoger het getal in de nieuwe Wi-Fi-namen, hoe beter de gebruikte Wi-Fi-technologie dan is.

Tenminste, dat is de officiële verklaring vanuit de non-profitorganisatie die toeziet op de standaarden voor deze draadloze technologie. In de praktijk kan een oudere Wi-Fi-standaard bijvoorbeeld een groter bereik halen en daarmee beter zijn dan een nieuwere Wi-Fi-variant die meer moeite heeft met afstand, dan wel dikke muren of andere signaalstorende barrières.

FireWire

Wi-Fi 6 is het nieuwste ax, Wi-Fi 5 is 802.11ac, en Wi-Fi 4 is 802.11n. Formeel gezien houdt de naamherziening daar echter op. Officieel is 802.11g nu niet met terugwerkende kracht Wi-Fi 3, net zomin als 802.11b niet Wi-Fi 2 en 802.11a niet Wi-Fi 1 worden. Jaren geleden hebben ICT-leveranciers eenzelfde marketingaanpak gehanteerd voor de snelle kabelverbinding IEEE 1394: dat is veel breder bekend geworden als FireWire.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in