Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensen maken IT-revoluties

Jaren geleden werden dankzij de ponskaart datatypistes vervangen, het beroep verdampte. Zij vertrokken met stille trom en velen zouden, al dan niet stil, volgen.
© Flickr CCO
Flickr CCO

Niet iedereen had het toen direct gezien maar die schermen met groene lettertjes, cijfers en puntjes, dat was al vooruitgang. Het ‘Quick & Dirty Operation System’ werd van 86-Dos gewoon Dos en het was een uitkomst op elk kantoor.

Daarna begon de grafische gebruikersomgeving (GUI) haar zegetocht. Natuurlijk waren er wederom volop tegenstanders. Zij was onnodig, werkte vertragend en kostte te veel rekenkracht. DOS werkte toch ook goed? Maar ook GUI betekende uiteindelijk een wereld van verschil. Grafische widgets, zoals vensters, menu's, knoppen, keuzerondjes en werken met een muis, brachten een revolutie teweeg. Zo werd werken een feest. En een deel van het personeel kon wederom naar huis.

Tekstverwerking

Onder de tekstverwerkingsprogramma’s was er niet direct een winnaar duidelijk. In de achterkamers van de bedrijven werd tot laat gediscussieerd over de pro’s en contra’s van de verschillende pakketten. Op de werkvloer zaten echter gebruikers die al snel doorhadden dat het ging om de snelle uitwisseling van bestanden en zo won uiteindelijk MS Office. De Office Suite zorgde naast tekstverwerking op den duur ook voor een rekenprogramma en een handig programma om presentaties mee te geven. Kortom, weer tegenstand en discussie en telkens kregen de meeste IT’ers een nieuwe rol en vielen er enkelen van hen af.

Boardroom

Tegenwoordig is big data de nieuwe revolutie. De potentiële toepassingsgebieden zijn oneindig en de economische waarde enorm. Door razendsnelle technologische ontwikkelingen wordt het mogelijk grote hoeveelheden en verschillende soorten data te analyseren. Mensen zijn minder geschikt om met deze gigantische hoeveelheden data om te gaan, waardoor vaak de datakwaliteit in het gedrang komt. Het is nu eenmaal zo dat hoe minder (mensen)handen ertussen zitten, hoe minder fouten er worden gemaakt en hoe beter de datakwaliteit is. Door middel van bijvoorbeeld een interactief dashboard kan veel makkelijker een volledige operatie in beeld worden gebracht. Op deze manier kunnen boardrooms ontwikkelingen volgen die eerst meer op zichzelf staande getallen waren. De boardroom zal hierdoor het nut van data zien, waardoor het bedrijf anders met zijn dataproductie om zal gaan. Hierdoor stijgt de kwaliteit van data, kunnen er kosten en wederom arbeidsplaatsen worden bespaard.

Betekenisvol

Ondanks dat er bij al deze revoluties arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan, zullen er altijd mensen nodig zijn. Ook bij data-analyses gaat het namelijk niet altijd om techniek, het gaat er meestal over wat mensen ermee doen. Mensen zullen zelf moeten bepalen of ze actie ondernemen en bepalen of de data-analyse in de juiste context is gebruikt. Een interactief dashboard zorgt ervoor dat mensen betere keuzes kunnen maken, meer efficiënt kunnen werken om uiteindelijk meer impact te hebben. Bij de meeste IT-revoluties zullen mensen altijd een belangrijke rol vervullen, tenslotte is het niet de technologie die IT-revoluties betekenisvol maakt, maar de mens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in