Overslaan en naar de inhoud gaan

Juist bij crises: cybersecurity blijft urgent

De toespraak van Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag dit jaar zal vrijwel niemand verrast hebben. Zijn boodschap van hoop houden en voor elkaar zorgen bevatte enkele belangrijke, maar niet nieuwe punten: de economische situatie ziet er somber uit, maar de overheid zet in op lastenverlaging en stabilisering, en kritische sectoren in onze maatschappij (zoals onderwijs en zorg) zijn ongekend onder druk komen staan.
cyber
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

De toegenomen aandacht voor deze sectoren is terecht, maar juist nu de crisis zich verder ontwikkelt moeten we andere urgente zaken zoals onze digitale infrastructuur en de beveiliging daarvan niet uit het oog verliezen.

Waar onze overheid zich in 2017 én 2018 nog expliciet uitsprak over het belang van cybersecurity (door er respectievelijk 26 en 30 miljoen extra voor beschikbaar te maken), blijft de regering dit keer op dat vlak angstvallig stil. Diverse brancheorganisaties, waaronder Digitale Infrastructuur Nederland, spraken daar terecht direct hun zorgen over uit.

Een solide infrastructuur, van de juiste netwerkverbindingen tot datacenters op eigen bodem, zorgde ervoor dat Nederland massaal de gelegenheid had om het werk thuis op te pakken zodra de eerste lockdown van kracht werd. Hoewel deze overstap naar thuiswerken opvallend goed verliep, moeten we de digitale weerbaarheid van gebruikers en de toepassingen die zij gebruiken verhogen, om onze economie te beschermen en groei mogelijk te maken.

Hoe belangrijk die digitale weerbaarheid juist nu is, is de afgelopen maanden wel gebleken. Zo luidde Europol al in april de noodklok over de toename van de hoeveelheid cybercrime sinds de start van de corona-epidemie. Doordat mensen meer thuiswerken, worden zij afhankelijker van hun eigen devices en internetverbinding. Dat biedt mogelijkheden voor cybercriminelen, die het aantal phishing- en malwareaanvallen direct opvoerden. Onderzoek van ABN Amro liet zien dat 7% van de ondervraagde bedrijven te maken heeft gekregen met een coronagerelateerde cyberaanval.

Bedrijven moeten zich juist nu bewust zijn van het belang van een gedegen, holistische applicatie-securitystrategie: van de devices voor thuisgebruik tot de daarop draaiende apps.

Bescherming tegen cyberaanvallen is daarom meer dan een eenmalige investering in securityoplossingen: goede applicatie-security valt of staat met de juiste monitoring, de juiste mensen en de juiste basistraining van developers. De overheid moet cybersecurity als een prioriteit blijven zien, juist in economisch zwaardere tijden, om de bedrijfscontinuïteit te beschermen en het land draaiende te houden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in