Innovatie & Strategie

Wetenschap
Horizon

Hou de toekomst in het oog

De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Toch moeten we het blijven proberen.

horizon © Shutterstock kitzcorner
26 april 2023

Techontwikkelingen gaan al jaren harder dan menig mens kan bijbenen. De enorme impact van ChatGPT wordt momenteel veelal als voorbeeld genoemd, maar ik kijk liever naar de iPhone.

Het allereerste model werd in januari 2007 aangekondigd, nu zestien jaar geleden. Het was het startschot voor een andere wereld.  Tegenwoordig is immers geen enkel bezit zo belangrijk als dat kleine apparaatje in de broekzak. We leggen onze dierbare momenten ermee vast, vermaken ons met spelletjes op saaie momenten, leggen op talloze manieren contact met familie, kennissen, vrienden en volslagen vreemden. We uiten – al dan niet anoniem – kritiek, regelen onze bankzaken en houden onze fysieke en mentale gezondheid ermee in de gaten.

In slechts zestien jaar – niet meer dan het leven van een puber - heeft dit kleine apparaatje onze wereld op zijn kop gezet. En sinds die eerste onthulling proberen we als samenleving de achterstand in te halen. Want niet alleen bracht het apparaat veel mogelijkheden, er zijn ook risico’s. Denk aan smartphoneverslavingen, bedrijven die je overal kunnen volgen of het simpele feit dat vrijwel al onze data op dat apparaat staat. De diefstal van een telefoon kan tegenwoordig zomaar meer of grotere consequenties hebben dan de diefstal van je ID-kaart of bankpas.

Privacyrisico's

En dus probeert de politiek de privacyrisico’s zoveel mogelijk in te dammen met wet- en regelgeving. Ontwikkelen we nieuwe beveiligingsmethoden – zoals vingerafdrukscanners, gezichtsherkenning en tweestapsverificatie met fysieke beveiligingssleutels – om onze data zo veilig mogelijk te houden. En moeten we leren omgaan met dat schermpje wat uren van onze dag opslokt.

Natuurlijk, niet alle technologische ontwikkelingen hebben zo'n grote impact. En niet alles gaat zo snel, aan de kwantumcomputer wordt bijvoorbeeld al decennia gewerkt. Maar dergelijke grote ontwikkelingen maken duidelijk hoe belangrijk het is dat we constant de toekomst in het oog moeten houden, op wat mogelijk – of absoluut – gaat komen.

Hoe gaan we bijvoorbeeld om met kwantumcomputing? Wat moeten we daar nu al voor doen? Hoe houden we nu en in de toekomst goed toezicht op AI? Hoe gaan we ethisch om met IT, zowel nu als later? Welke rol moet security krijgen? En welke grote, impactvolle ontwikkelingen gloren aan de horizon?

Natuurlijk laat niet alles zich voorspellen. Maar wie de toekomst negeert en alleen bezig is met het hier en nu, zal altijd achter de feiten aan blijven lopen. Met alle gevolgen van dien.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 3 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
2
Reacties
Hans Timmerman 01 mei 2023 16:03

De toekomst laat zich prima verkennen :-)
Zoek óf een kopgroep op óf volg de kudde 'out-of-the-box' vanaf de zijkant. Want, zoals een bekend tegeltje zegt: "Wie achter een kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront . . . "