Innovatie & Strategie

Fintech: de ‘Uber van’, maar anders graag
Bankwereld kan net als taxibranche overhoopgegooid worden.
Fintech heeft het in zich om de financiële wereld flink te verstoren. Als het goed is in positieve zin. Deels zoals Uber jaren terug in de taxibranche voor disruption heeft gezorgd. Waarom vond ik het ooit normaal om eerst naar een taxistandplaats te moeten gaan als ik van A naar B gereden wilde worden? Of zoeken en zwaaien naar een toevallig voorbijrijdende taxi, die dan wel leeg moest zijn. Ga ik me over x jaar zulke vragen ook stellen over bankzaken?
Hoeveel techbedrijven ik zichzelf wel niet heb horen neerzetten als ‘de Uber (of Airbnb) van’. En dat dan gevolgd door een markt –al dan niet niche – waarop zij zich storten. En waarvoor zij dan een techgedreven revolutie beloven. Uber (en Airbnb) is allang geen start-up meer en ook niet meer zo onverdeeld geliefd als in den beginne.
Gaandeweg is er oog gekomen voor de schaduwzijde van groei najagen, winstbejag, concurrenten verslaan, ouderwetse regelgeving omzeilen, plus neveneffecten van nieuwe, verstorende businessmodellen. We moeten oppassen dat we daarmee niet het kind met het badwater weggooien. Want ik wil niet terug naar het oude normaal van traditionele taxi’s (en hotels). En ik geloof dat ik daarin niet de enige ben.
Data zijn tweesnijdend zwaard
Net zomin als ik geloof dat we bij de oude bankwereld willen blijven. We zouden zaken missen als pinbetalingen, iDEAL, mobiel betalen, contactloos betalen en andere gemakkelijke mogelijkheden voor betalingsverkeer. Bovendien zijn we er daar nog niet mee; er staat de financiële wereld nog veel te wachten qua veranderingen.
Enerzijds door vlotte fintechbedrijven, maar anderzijds ook door de reguliere banken. Data zijn hierbij het tweesnijdende zwaard. Rijke data – en toegang daartoe – kan een weelde aan mogelijkheden ontsluiten. Zaken die we ons nu niet of nauwelijks kunnen voorstellen, en die we nu misschien niet heel nuttig achten, maar waar we straks niet meer zonder willen.
Tenminste, als er goed wordt omgesprongen met onze financiële data en als we daar duidelijk waardevolle diensten voor krijgen aangeboden. Banken doen dit eigenlijk al jaren. Maar er valt wel wat te innoveren. Net als in de ooit zo ouderwetse taxibranche.
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni nummer 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Data is een tweesnijdend zwaard. Dat zijn gegevens, informatie en kennis altijd geweest, toch? Dat geldt ook voor techniek, je kunt er het goede en het slechte mee doen. En voor nieuwe data en techniek geldt hetzelfde.
Het is de gebruiker van data en techniek die dat gebruik bepaalt en als maatschappij moeten we (dus) uitspreken wat we welkom heten of juist willen voorkomen. Als dat (nog) niet gebeurt, kun je noch de data toch de techniek hiervan de schuld geven.
Het bekende voorbeeld is 'het onschuldige mes'. Hiermee kan (positief) een chirurg (met erkenning) door in mensen te mogen (!) snijden een leven redden. Maar kan (negatief) een persoon ook een ander mens doodsteken. En dat laatste willen we voorkomen door daar juist een flinke straf op te zetten. De maatschappij bepaalt uiteindelijk 'samen' wat goed is (onder welke voorwaarden) en wat fout is (met welke consequenties).
Weinigzeggend artikel.