Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiligde kritische communicatie cruciaal voor veilige en slimme wereld

Het 5G-netwerk biedt veel potentie, waar de komende twee jaar vooral het bedrijfsleven van profiteert. Grotere capaciteit, betrouwbaarheid én snelheid bieden nieuwe oplossingen. De uitdaging ligt vooral bij beveiligingsbedrijven, die de zogeheten kritieke infrastructuur leveren voor onder andere mobiliteit, gezondheidszorg, energie, scheepvaart, onderwijs en financiën.
5G-antenne
© Shutterstock
Shutterstock

Deze sectoren worden voor hun functioneren afhankelijker van innovaties in hun digitale infrastructuur. Met 5G wordt de reactietijd tussen diverse IT- en telecomtoepassingen, diensten en services ultrakort. Oftewel ‘low latency’ tussen essentiële mobiele apparaten. Deze netwerken krijgen zo grotere maatschappelijke betekenis, ook voor het flexibel bewaken en bedienen van hun alarmsystemen. Hoewel die verbeterde veiligheid nog bewezen moet worden, kan 5G ons leven meer zekerheid en comfort geven.

Wat gebeurt er als kritische data onze alarmcentrales niet meer bereiken door verouderde technologie? Of wanneer onze watervoorziening wordt bedreigd? De noodzaak tot capaciteitsuitbreiding wordt urgenter. Dat dwingt tot betere beveiliging van onze kritische communicatie. Verouderde M2M-communicatieapparatuur die nu nog steeds gebruikmaakt van 2G/3G-netwerken moet dringend worden vervangen.

Veiligheid

Kritieke data worden niet meer doorgestuurd omdat het netwerk niet meer voorhanden is. Zeker als – na KPN, T-Mobile en Vodafone-Ziggo – meer aanbieders frequentieruimte krijgen om 5G-communicatie aan te bieden in onze mobiele samenleving. Het grote risico van veel verschillende aanbieders is een gebrek aan een duidelijk en eenduidig overzicht. Van zowel de geboden dienstverlening, netwerkbeschikbaarheid, conformiteit als veiligheid. Dit is belangrijk voor het verstrekken van de certificatie National Defense Authorization Act (NDAA). Deze certificatie is vereist voor een fabrikant, provider of telecombedrijf om zaken te doen met Amerikaanse ondernemingen of instellingen.

Huidige tekortkomingen

Laten we voor de transitie in Nederland een voorbeeld nemen aan Zwitserland. De Zwitsers vervingen na sluiting van de PSTN- en 2G-netwerken direct al hun oude technologie. De veiligheidssector in Nederland voert al langer het debat hoe ervoor te zorgen dat kritische communicatie geen gevaar loopt. Begin bijvoorbeeld met het wegwerken van de huidige tekortkomingen van onze alarmnummers: voor brandweer, ambulance, politie én  persoonlijke alarmen.

Wettelijke verordening

Moderne communicatietechnologie biedt ondersteuning om oudere alarmsystemen te updaten met actuele apparatuur en digitale oplossingen. Hiermee stellen we de toekomst van kritische communicatie veilig. Organisaties krijgen de mogelijkheid om hun bedrijfsvoering te stroomlijnen en hun kosten te verlagen. Daarnaast moeten we onze oude alarmsystemen en -apparatuur updaten om te voldoen aan de vastgestelde wettelijke normering (EN-certificatie) van de Europese Commissie. Geaccrediteerde organisaties testen deze systemen en apparatuur in hun laboratoria, voordat zij een certificaat uitgeven.

Hoge eisen

Nederland staat voor de uitdaging om versneld te analyseren hoeveel cruciale bedrijven daadwerkelijk hun kritische (alarm)communicatie moeten bijwerken en digitaliseren. Maak daarom deze uitkomst leidend voor een gestroomlijnde technologische transitie: soepel, veilig en gelijklopend met de uitrol van het 5G-netwerk.

We kunnen het ons niet veroorloven om op toeval te vertrouwen dat een alarm de juiste bestemming bereikt bij onze kritieke communicatie. Aanpassing is vereist om bedrijfskritieke technologie veilig te stellen. Laat dat als samenleving onze gezamenlijke investering zijn. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in