Innovatie & Strategie

Infrastructuur
GPS

Zorg om 5G-storing voor GPS in VS

Leger VS vreest GPS-storing door 5G-netwerk. FCC: onzin.

© CC BY-SA 2.0 Tony Hirst
11 mei 2020

Leger VS vreest GPS-storing door 5G-netwerk. FCC: onzin.

Het Amerikaanse leger en telecomtoezichthouder FCC liggen met elkaar overhoop, over 23 MHz. De CIO van Defensie in de Verenigde Staten heeft tegenover het Congres verklaard dat positiebepaling door GPS verstoord gaat worden door het 5G-netwerk van Ligado wat de FCC heeft goedgekeurd. Volgens de telecomtoezichthouder is de daarbij afgedwongen buffer van 23 MHz echter voldoende om 5G en GPS 'naast elkaar' te laten functioneren.

De FCC heeft vorige maand unaniem goedkeuring gegeven aan het geplande 5G-netwerk van Ligado Networks. Die aanbieder van connectiviteit voor industriële IoT (Internet of Things) wil 5G-infrastructuur nationaal uitrollen in de Verenigde Staten. Het ministerie van Defensie protesteerde hier al vóór de goedkeuring tegen: de frequenties die Ligado gaat gebruiken, zitten te dicht tegen die voor GPS aan. Dit gaat voor storingen zorgen, aldus de CIO van Defensie in de formele hoorzitting voor het Amerikaanse Congres.

Miljoenen GPS-ontvangers

Het gaat specifiek om GPS L1, wat op 1575 MHz functioneert, zo schrijft Ars Technica. De frequenties die Ligado voor zijn 5G-netwerk gaat gebruiken, zitten op 1526-1536 MHz, 1627.5-1637.5 MHz en 1646.5-1656.5 MHz. De FCC heeft bij de goedkeuring een frequentiebuffer (van 23 MHz) opgelegd, en daarnaast een beperking in vermogen (van 9.8dBW). Dit moet ervoor zorgen dat het satellietverkeer voor GPS L1 geen last heeft van het Ligado-netwerk wat zich alleen op de Aarde bevindt. Ligado schrijft aan het Congres dat de 23 MHz buffer ruim voldoende is.

Volgens het Amerikaanse leger zijn deze twee maatregelen echter níet afdoende om storingen uit te sluiten. Meerdere uitgebreide testen die zijn uitgevoerd door verschillende instanties tonen dit aan, aldus CIO Dana Deasy in zijn verklaring aan het Congres. Miljoenen GPS-ontvangers in de VS worden hierdoor geraakt. Bovendien zou de oorzaak van storingen niet altijd duidelijk zijn, wat dan oplossen ervan bemoeilijkt, zo valt te lezen in Deasy's verweer tegen de FCC en Ligado.

'Ongegrond angst aanwakkeren'

De FCC wijst de kritiek van het leger van de hand. De goedkeuring van de telecomtoezichthouder is gebaseerd op gedegen technische principes, verklaart een woordvoerder. De metriek die Defensie aanhaalt om verstoringen te meten zou helemaal geen verstoringen kunnen aangeven, aldus de repliek van de FCC. Verder zouden de uitgevoerde testen op veel hogere vermogensniveaus zijn uitgevoerd dan wat de FCC nu heeft goedgekeurd voor Ligado's 5G-netwerk. De zorgen die Defensie uit zouden ongegrond zijn en slechts angst aanwakkeren, aldus een FCC-verklaring aan de pers.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.