Loopbaan

Zoekende werkgevers doen vaker water bij de wijn
ICT'ers vaak - maar niet het meest - genoemd bij moeilijk vervulbare vacatures.
ICT'ers vaak - maar niet het meest - genoemd bij moeilijk vervulbare vacatures.
De aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt weerspiegeld in het hoge aandeel van moeilijk vervulbare vacatures, waaronder die voor ICT'ers. Het al langer spelende tekort aan onder meer ICT-gerichte werknemers brengt werkgevers ertoe om langer of anders te werven. Daarbij zijn vorig jaar ook vaker aanpassingen gedaan aan arbeidsvoorwaarden en functie-eisen, zo meldt het UWV.
De uitvoeringsorganisatie heeft onderzoek laten uitvoeren naar de al langer slepende problematiek van personeelstekorten op de arbeidsmarkt in Nederland. Daarbij zijn werkgevers bevraagd naar hun ervaringen in het werven én behouden van personeel. Vorig jaar was meer dan de helft (58%) van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar, zo laten werkgevers weten in het UWV-onderzoek. In 2021 ging het om net iets minder, maar nog altijd ruim de helft (55%).
Openbaar bestuur
Sommige sectoren hebben meer last van moeilijk vervulbare vacatures. Zo lag het percentage daarvan op 73% in de bouwnijverheid, maar op slechts 32% in het openbaar bestuur. Deze twee sectoren zijn de respectievelijke uitschieters. Over het geheel genomen zijn bijna zes op de tien vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar.
Opvallend is dat ICT'ers niet de allerzeldzaamsten zijn. In het onderzoeksrapport worden ICT-beroepen genoemd door 7% van de werkgevers wat betreft hun moeilijk vervulbare vacatures. Verschillende beroepsklassen scoren hoger dan ICT. Dit zijn nipt vaker genoemd: pedagogische beroepen (7%), transport en logistieke beroepen (9%), bedrijfseconomische en administratieve beroepen (10%), plus zorg- en welzijnberoepen (11%). Daar weer iets boven staan commerciële beroepen (16%), met dan een flinke sprong voor dienstverlenende beroepen (26%), plus technische en productieberoepen (27%).

Geeft jouw werkgever voldoende ondersteuning voor training en bijscholing? Heb je überhaupt tijd voor opleidingen of cursussen? Vertel het ons en maak kans op een Raspberry Pi 4B 4GB!
Volgens mij moet je niet naar absolute aantallen kijken, maar naar de verdeling in specialisatie. Dat zegt mij dan veel meer dan alleen een percentage. Zo kan ik mij voorstellen dat de zorg 20.000 verpleegkundigen en de bouw 5000 timmermannen en 2000 betonvlechters nodig heeft. De meer specialistische beroepen denk ik in de ICT bijvoorbeeld aan generiek gezien software ontwikkelaars (laten we zeggen 20.000), maar veel specifieker een lead developer (wellicht heb je er daar maar 300 van nodig in NL) of een senior integatie-specialist (misschien zoeken we in NL daar er 50 van). De vraag rijst dan wat lastiger is mensen vinden voor de grote groepen (waar je er dus duizenden van nodig hebt) of mensen vinden voor die specifieke groepen (waar je er maar een paar voor nodig heeft). Ik denk dat voor die grote groepen een andere aanpak nodig is dan voor die specialistische.