Loopbaan

Carriere
salaris

Zo bereik je als ontwikkelaar een salaris van 100.000 euro

Tipje van de sluier: verhuis naar de VS.

© CC0 - Pixabay.com geralt
18 oktober 2019

Tipje van de sluier: verhuis naar de VS.

Als ontwikkelaar een salaris van een ton bereiken, is mogelijk met een combinatie van een goede opleiding, enkele jaren ervaring en expertise in een aantal populaire programmeertalen en frameworks. Die combinatie betaalt zich echter sneller uit in Amerika.

Dat blijkt door flink te spelen met nieuwe salariscalculator van Stack Overflow. Voor het samenstellen van de Salary Calculator for coders analyseerde Stack Overflow de salarissen in 14 landen waaronder Nederland, schrijft data scientist Julia Silge van de online community voor ontwikkelaars in een blog. In totaal werden wel 90.000 ontwikkelaars bevraagd. Hoewel het onderzoek al voor het negende jaar werd uitgevoerd is dit het derde jaar dat de community de gegevens heeft gebruikt voor het maken van een online tool.

De online tool berekent op basis van locatie, opleiding, jaren ervaring met professioneel coderen, functie en vaardigheden met diverse technologieën een salaris dat je kan verwachten.

Ervaring speelt een rol

Het blijkt dat het voor ontwikkelaars in de Verenigde Staten veruit het makkelijkst is om de salarismijplaal van 100.000 dollar te passeren. Met maar vijf jaar ervaring zijn er al heel veel functies waarvoor werkgevers bereid zijn hun beurs te trekken voor een dergelijk bedrag. In bijna alle andere landen lukt het zelfs met 30 jaar ervaring niet de ton per jaar te bereiken. 

Ook gingen de salarissen in de Verenigde Staten in vergelijking met een jaar geleden zo'n 5 procent omhoog, veel meer dan in Europa, Rusland, Brazilië en India.

© Stack Overflow

Bijblijven essentieel

In alle landen waren er voor Devops-specialisten de best betaalde banen, gevolgd door data-scientists en data-engineers. Backend developers doen het ook goed net als ontwikkelaars voor embedded software. Vanzelf is het bijblijven op het gebied van de meestgevraagde technologieën een pré in de onderhandeling over een goed salaris. Dus heb je ambities om een topsalaris binnen te slepen, zorg dan dat je expertise opbouwt in Scala, Redis, Go of Apache Spark.

2
Reacties
Rbx 06 januari 2020 13:01

Klopt haarmans maar dan zou je het ook weer moeten vergelijken met zzp-en in Nederland aangezien de sociale verzekeringen dan gelijk zijn. Maar anderzijds ben je dan in India het beste af verdien je 200 dollar om en huur je een villa voor 75$ per maand

Lezer#3754 Haarmans 18 oktober 2019 18:37

De blog van Julia Silge vind ik wat oppervlakkig. Het gaat namelijk niet om salaris, het gaat er om wat je er voor kunt krijgen. Leuk die 100.000 dollar in de VS, maar wat als een kleine koopwoning van 60m2 800.000 dollar kost of om te huren 4500 dollar. Het is pas het woordje science in data science waard als dat ook wordt meegenomen in de analyse.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.