Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote salarisverschillen zelfstandige IT’ers

IT’ers in loondienst kregen er het afgelopen jaar nauwelijks meer bij dan de inflatie, maar ook de meeste zzp’ers maakten geen gigantische sprongen met hun uurtarief. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot dat voor de zomer voor de 20e keer werd uitgevoerd onder zo’n 1800 IT’ers. Aan het onderzoek namen ook 174 zzp’ers en bedrijfseigenaren deel, waarvan 13 vrouwen (7,5%). Gemiddeld waren zij 51 jaar oud, waarvan zij zo’n zeven jaar actief zijn als zelfstandige.

Het gemiddelde uurtarief dat zij het afgelopen jaar bij opdrachtgevers konden declareren, bedroeg €80. Dat konden zij gemiddeld voor 35 uur per week doen. Daarmee lijken de inkomsten voor deze doelgroep gemiddeld iets gedaald, want vorig jaar was er sprake van een uurtarief van net boven de 80 euro en werden er per week gemiddeld net zo veel uren gedeclareerd. Maar volgens Vincent Nuijten van Berenschot moet je hiermee voorzichtig zijn. “Ongeveer een kwart van de respondenten heeft vorig jaar ook aan dit onderzoek meegewerkt, dus het gaat voor een groot deel om een nieuwe populatie die je niet een-op-een met vorig jaar kunt vergelijken.”

Het hoogste uurtarief dat werd ingevuld door zzp’ers was 150 euro, het laagste 50 euro. Dus de verschillen zijn groot. Overigens verwacht 45% van de zzp’ers zijn tarief het komend jaar te kunnen verhogen. De gemiddelde verwachte stijging van het uurtarief over dit jaar komt uit op 5%.

Meer inkomsten, maar ook meer kosten

Wat we wel weten, is dat 16% van de ondervraagde zelfstandigen denkt meer dan marktconform te verdienen, terwijl dit bij IT’ers in loondienst maar 10% is. Met een gemiddelde jaaromzet van €134.400 (uitgaande van een uurtarief van €80 voor 35 uur per week en vier vakantieweken per jaar) zit de doorsnee-zzp’er/zelfstandig ondernemer er dus warmpjes bij. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er voor zelfstandigen meer kosten om de hoek komen kijken dan voor IT’ers in loondienst, waaronder het zelf sparen voor je pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering die vaak behoorlijk prijzig is.

Push& pull-factoren

Gevraagd of zzp’ers als zij de keuze hadden liever in loondienst zouden willen werken, antwoordt 11% met ‘ja’. De belangrijkste reden om voor jezelf te beginnen, zijn volgens IT’ers respectievelijk zelf de strategie kunnen bepalen en de vrijheid om eigenhandig de balans tussen werk en privé te kunnen beïnvloeden. De belangrijkste reden om weg te gaan bij hun vorige werkgever was dat er geen mogelijkheden waren voor inhoudelijke ontwikkeling van de functie.

Zelfstandige IT’ers zijn het vaakst actief in de ICT-sector zelf (46%), maar ook de overheid (28%) en de advisering/onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening (27%) is in trek.  Hierbij moet worden opgemerkt dat zzp’ers alle sectoren waarin ze actief zijn konden aanvinken. Het minst populair onder zzp’ende IT’ers zijn de sectoren logies-, maaltijd- en drankverstrekking, winning van delfstoffen en winning en distributie van water.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee