Overslaan en naar de inhoud gaan

Yahoo en Mozilla vechten over Google-deal

Yahoo heeft browsermaker Mozilla aangeklaagd en is op zijn beurt weer aangeklaagd door die open source stichting. De gevallen zoekmachine, tegenwoordig in handen van telecombedrijf Verizon, claimt dat Firefox niet zomaar Google als zoekmachine mag gebruiken.
Firefox 57
© Mozilla
Mozilla

Mozilla heeft de standaard zoekmachine in zijn webbrowser weer teruggeschakeld naar Google. Die grote zoekmachine was eerder al jarenlang de default optie, waarvoor het een vergoeding betaalde aan Mozilla. In sommige landen heeft de Firefox-maker andere deals, zoals in Rusland met Yandex en in China met Baidu. Sinds eind 2014 was in de VS Yahoo de voorgeselecteerde zoekmachine in Firefox.

Overname en Oath

De release van de flink verbouwde nieuwe Firefox-versie 57 (genaamd Quantum) afgelopen maand is gepaard gegaan met een terugkeer naar Google. Dit is mede ingegeven door de ondergang en vervolgens opkoop van Yahoo. De zoekmachine is in handen gekomen van telecombedrijf Verizon, die de nieuwe naam Oath heeft toegepast voor de gevallen internetpionier.

Yahoo’s deal met Mozilla bleek vorig jaar al een problematische clausule te bevatten. De zoekmachine wilde zijn grote concurrent Google bestrijden op diens eigen gebied en open source stichting Mozilla wilde zijn grote financiële afhankelijkheid van Chrome-maker Google verminderen. Toenmalig Yahoo-CEO Marissa Mayer bood Mozilla daarom niet alleen een lucratieve deal, maar ook nog eens de contractuele optie van opzegging met doorbetaling.

Kleine lettertjes

Deze mogelijkheid voor ontbinding van de zoekdeal zou gelden in geval van een overname. Indien de nieuwe eigenaar niet naar Mozilla’s smaak zou zijn, dan viel het contract te ontbinden waarbij Yahoo nog wel zijn betalingen zou moeten voortzetten. De Firefox-maker heeft daar gebruik van gemaakt, maar Yahoo claimt nu dat dit onterecht is. Mozilla op zijn beurt klaagt de zoekmachine nu aan voor contractbreuk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in