Management

Juridische zaken

XS4ALL spreekt zich uit over netneutraliteit

25 april 2014
XS4ALL heeft een actielijst gepubliceerd aangaande netneutraliteit. Die schrijft voor dat een provider iedere gebruiker dezelfde toegangsmogelijkheden moet geven. Daar is XS4ALL het mee eens, maar er zijn wel uitzonderingen.

Netneutraliteit betekent dat al het internetverkeer gelijk behandeld wordt, zonder dat bepaald verkeer wordt voorgetrokken of tegengehouden. Een geheel open, neutraal en vrij internet dus, zoals vastgelegd in artikel 7.4a van de Telecommunicatiewet. Toch neemt ook XS4ALL enkele maatregelen die invloed hebben op het internetverkeer, bijvoorbeeld om kwaadaardig internetverkeer zoals virussen tegen te houden. Dat is dus eigenlijk niet netneutraal, maar soms wel noodzakelijk.

Televisie

IP Televisie van XS4ALL is een zogenaamd over-the-top dienst, wat betekent dat het televisiesignaal zo nodig wordt  voorgetrokken boven ander internetverkeer van dezelfde klant. Voor video is het zeer hinderlijk als er kleine haperingen optreden, terwijl dat voor bijvoorbeeld een e-mail niet merkbaar is. Bij klanten die de maximaal beschikbare internetsnelheid van XS4ALL afnemen, kan de capaciteit van de internetverbinding worden beperkt ten voordele van televisie.

Telefonie

Ook dit is een over-the-top dienst. Telefonieverkeer van XS4ALL krijgt binnen het netwerk voorrang op normaal internetverkeer. Dit wordt gedaan omdat haperingen in een telefoongesprek zeer hinderlijk zijn en het telefoneren zelfs onmogelijk kunnen maken.

Misbruik

XS4ALL is streng, waar het gaat om misbruik. Bijvoorbeeld als de computer of server van een klant besmet raakt met een computervirus of onderdeel is van een botnet. Wanneer sprake is van zo'n probleem, wordt de betreffende verbinding in quarantaine gezet om problemen te voorkomen.

Spam en andere ellende

Als blijkt dat binnen het netwerk vreemd en ongewenst verkeer optreedt (spam, of een DDoS aanval), dan wordt dat deel van het netwerk afgeknepen of zelfs dicht gezet. Het kan gebeuren dat XS4ALL vanwege een wettelijk voorschrift of rechterlijk bevel de toegang tot een website moet blokkeren. Zo is tussen 1 februari 2012 en 28 januari 2014 op last van de rechter een aantal adressen van The Pirate Bay geblokkeerd.


Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.