Overslaan en naar de inhoud gaan

Witte Huis: EU moet 'te hardhandige' regulatie AI vermijden

Het Witte Huis heeft Europese bondgenoten opgeroepen om kunstmatige intelligentie (AI) niet te hardhandig te reguleren. "Europa en onze bondgenoten moeten hardhandige modellen die innovatie tegenwerken vermijden", aldus de VS. Het Witte Huis heeft zelf principes voor de regulatie van AI in het eigen land voorgesteld, die moeten voorkomen dat innovatie 'gedood' wordt.
White house
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

"De beste manier om autoritair gebruik van AI tegen te gaan, is om ervoor te zorgen dat Amerika en onze internationale partners de wereldwijde hubs van innovatie blijven", aldus het Witte Huis volgens Reuters. Daarom moeten Europa en bondgenoten voorkomen dat er "te hardhandige modellen die innovatie tegenwerken" worden ingezet.

Flexibel framework voor regulatie

Om ook in eigen land te voorkomen dat er 'te hardhandige modellen' voor de regulatie van AI worden ingezet, heeft het Witte Huis een aantal principes voorgesteld. Die principes moeten de ontwikkeling en het gebruik van AI reguleren, maar vooral ook voorkomen dat autoriteiten te ver gaan met de regulatie en innovatie 'doden'.

Federale agentschappen moeten volgens het Witte Huis altijd een risicobeoordeling en een kosten-batenanalyse uitvoeren, voordat ze regelgevende acties voor AI-projecten ondernemen. Daarbij is het van belang dat er flexibele frameworks worden opgezet, in plaats van een 'one-size-fits-all'-regulering, aldus het Witte Huis. 

De regering van president Donald Trump stelt verder dat agentschappen "betrouwbare AI moeten promoten"en rekening moeten houden met "billijkheid, het voorkomen van discriminatie, openheid, transparantie, veiligheid en beveiliging".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in