Beheer

Privacy
Jan Koum en Brian Acton

'Wis Facebook', zegt WhatsApp-oprichter

Brian Acton kreeg miljarden van Facebook, maar hij heeft het gehad met het sociale netwerk.

Jan Koum (l) en Brian Acton © CC0 - Wikimedia Sequoia Capital
21 maart 2018

Brian Acton kreeg miljarden van Facebook, maar hij heeft het gehad met het sociale netwerk.

Brian Acton, een van de twee oprichters van WhatsApp, heeft zijn volgers op Twitter opgeroepen de app van Facebook te wissen.

Het is onduidelijk of Acton ook wil dat volgers zijn eigen app deleten. Hij heeft na zijn vertrek geen banden meer met WhatsApp of Facebook dat de chat-app in 2014 kocht voor een bedrag van 19 miljard dollar. Acton zelf hield daar een kapitaal aan over dat nu wordt geschat op 6,5 miljard dollar.

Investeren in Signal

Drie jaar na de verkoop van WhatsApp verliet Acton Facebook. De technische man achter WhatsApp stort zich sindsdien in een nonprofit organisatie 'op het snijvlak van nonprofit, technologie en communicatie'. Hij investeerde overigens ook onlangs 50 miljoen dollar in Signal, een concurrent van WhatsApp.

De andere WhatsApp-oprichter Jan Koum leidt de firma nog altijd als dochteronderneming van social network Facebook.

Acton postte gisteren op Twitter de mededeling "It is time" en voegde daar #deletefacebook aan toe.

The Verge heeft geprobeerd nadere toelichting te vragen bij Acton en bij WhatsApp, maar kreeg geen respons. Verschillende nieuwsdiensten suggereren dat de actie te maken heeft met de commotie die is ontstaan rond het misbruik van Facebook-informatie van 50 miljoen gebruikers door het Britse bedrijf Cambridge Analytica.

Facebook ligt onder vuur

Facebook krijgt uit verschillende hoeken forse kritiek dat dit heeft kunnen gebeuren. Zo wil de Europese Unie dat Facebook-topman Mark Zuckerberg uitleg komt geven over het voorval en heeft de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Massachusetts een onderzoek ingesteld. Beleggers hebben Facebook op de beurs afgestraft zodat het bedrijf miljarden minder waard is. Andere beleggers dagen op basis daarvan Facebook voor de rechter wegens mismanagement.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.