Overslaan en naar de inhoud gaan

EU wil uitleg misbruik Facebook in VS

EU-commissaris Vera Jourova reist maandag naar Washington voor gesprekken over databescherming. Zij wil opheldering van Facebook en de Amerikaanse overheid over mogelijk misbruik van privé-informatie van 50 miljoen Facebookgebruikers door het databedrijf Cambridge Analytica, liet de Tsjechische weten.
Vera Jourouva
© EU
EU

Zaterdag werd bekend dat de autoriteiten in Massachusetts een onderzoek instellen naar het vermeende misbruik. Cambridge Analytica zou de gegevens hebben gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers. Zij werden vervolgens bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, aldus The New York Times.

Volgens de Europese Commissie is het misbruik van persoonlijke gegevens voor politieke doeleinden onaanvaardbaar. "Vreselijk, als het wordt bevestigd", zei Jourova dit weekend al. "Dit willen we niet in de EU.’’

Europees Parlement stelt onderzoek in

Ook het Europees Parlement is bezorgd. Voorzitter Antonio Tajani sprak van een "onacceptabele inbreuk op de privacyrechten van onze burgers'' als de beweringen waar zijn. "Het Europees Parlement zal een volledig onderzoek instellen en digitale platforms ter verantwoording roepen." Leden van de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie willen Facebook uitnodigen om de zaak te bespreken.

Jourova ontmoet in Washington de Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel) om te praten over Privacy Shield. Daarin zijn afspraken tussen de EU en de VS vastgelegd over bescherming van persoonlijke gegevens. Dat bezoek was al gepland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in