Overslaan en naar de inhoud gaan

Winstalarm Qualcomm wegens conflict met Apple

De smartphonefabrikant is gestopt met licentiebetalingen via zijn chiptoeleveranciers, liet het moederbedrijf van het Nederlandse NXP vrijdag weten.
Qualcomm

De escalatie van het conflict is voor Qualcomm aanleiding de toch al voorzichtige prognoses die het vorige week uitsprak, verder te verlagen. Het bedrijf gaat nu voor het lopende kwartaal uit van een omzet tussen de 4,8 en 5,6 miljard dollar. Dat was eerder 5,3 tot 6,1 miljard dollar. Ook de winst per aandeel valt nog lager uit dan gedacht.

Op veel chiptechnologieën die in smartphones worden gebruikt, heeft Qualcomm patent. Fabrikanten als Apple betalen voor het gebruik daarvan door royalties af te dragen via hun eigen toeleveranciers. De maker van de iPhone vindt die bedragen evenwel te hoog en is naar de rechter gestapt.

Volgens Apple misbruikt Qualcomm zijn sterke marktpositie om de tarieven voor het gebruik van zijn gepatenteerde technologie onredelijk hoog te houden. Het bedrijf heeft daar in verscheidene landen melding van gemaakt bij toezichthouders en eist bovendien via de rechter geld terug.

Qualcomm volhardt in verweer

Qualcomm blijft er evenwel bij dat de licentieovereenkomsten die het heeft met andere chipleveranciers, inclusief die van Apple, rechtsgeldig zijn. Het wijst er bovendien op dat Apple de gehanteerde tarieven tien jaar lang zonder morren heeft betaald.

De iPhonemaker is niet de enige klant die de licentietarieven van Qualcomm te gortig vindt. Branchegenoot BlackBerry stapte ook al naar de rechter om te veel betaalde royalties terug te eisen. Dat lukte, eerder deze maand kreeg het Canadese bedrijf van een rechter ruim 800 miljoen dollar toegewezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in