Development

Windows
Blue Screen of Death

Windows gaat van zwartgemaakt crashscherm terug naar blauw

Kleurverandering Blue Screen Windows 11 na 4 maanden weer ongedaan. 

© Microsoft
16 november 2021

Kleurverandering Blue Screen Windows 11 na 4 maanden weer ongedaan. 

Microsoft heeft de kleurverandering van het crashscherm in Windows 11 na slechts vier maanden weer teruggedraaid. Eerder dit jaar veranderde het bedrijf de blauwe kleur van het bekende Blue Screen of Death (BSOD) naar zwart. Nu krijgt het scherm zijn bekende blauwe kleur weer terug.

De wijziging is opgemerkt door Windows Central en door Microsoft bevestigd in de changelog voor Windows 11 build 22000.246. Het BSOD verschijnt als Windows te maken krijgt met een kernel-fout. Het crash-scherm bestaat al sinds Windows 3.0 en heeft eigenlijk altijd een blauwe kleur gehad. Maar in juli dit jaar is die blauwe kleur plots vervangen door zwart.

Nu gaat Microsoft dus toch weer terug naar blauw, al maakt het bedrijf niet bekend waarom het dat doet. The Verge merkt op dat dit mogelijk iets te maken heeft met helpdesks. Vrijwel alle Windows-gebruikers herkennen het blauwe crashscherm en vertellen daarover aan de helpdesk als ze hulp nodig hebben. Zwarte schermen worden daarentegen meer geassocieerd met beeldschermproblemen. Een zwart BSOD kan dus verwarring veroorzaken voor eindgebruikers en helpdeskmedewerkers als ze de oorzaak van een probleem proberen te achterhalen, zeker als dat door de pandemie op afstand moet. 

Groen BSOD

Het is overigens niet de eerste keer dat het BSOD eventjes van kleur verschiet. In 2016 introduceerde Microsoft een Green Screen of Death in verschillende previewbuilds van zijn besturingssysteem, wat dan beschikbaar werd gesteld in het Insider-testprogramma. In de definitieve release van Windows was de kleur echter toch weer blauw.

Microsoft zei destijds dat de verschillende kleuren het gemakkelijker maakten om de testversie te onderscheiden van de productieversie. In latere testbuilds stapte het bedrijf echter weer af van de groene kleur bij crashes. Nu voor Windows 11 is er dus ook even afgeweken van het traditionele blauw voor het crash-scherm.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.