Innovatie & Strategie

Windows
Windows-aankondigingsteaser

'Windows gaat terug naar elke 3 jaar een nieuwe versie'

Microsoft zou toch af willen van zelfopgelegd jaarlijks releaseritme.

© Microsoft
18 juli 2022

Microsoft zou toch af willen van zelfopgelegd jaarlijks releaseritme.

Windows gaat volgens rondgaande berichten terug naar een rustiger ontwikkel- en releasetempo, waarbij één keer in de 3 jaar een grote nieuwe Windows-versie uitkomt. Dit in plaats van het hogere tempo dat met Windows 10 is ingevoerd. Die inmiddels vorige versie kreeg oorspronkelijk elk half jaar een grote update, maar dat werd later gewijzigd in om en om een verfijning en een grote update.

Microsoft zou nu van plan zijn om dit verder terug te schroeven, zo meldt Windows Central op basis van ingewijde bronnen. Het rustigere ritme voor het releasen van Windows lijkt in wezen een terugkeer naar hoe het pc-besturingssysteem vroeger werd uitgebracht. Toen zat er grofweg drie jaar tussen de diverse versies, die tussentijds dan zogeheten Service Packs kregen met verzamelde fixes maar ook toegevoegde functionaliteit. Grotere wijzigingen werden echter bewaard voor volgende versies.

Windows 12?

Als de berichtgeving over herziening van het Windows-releasetempo klopt, dan kan dat zelfs betekenen dat Microsoft aanstuurt op volgende versienummers. Van Windows 10 is lange tijd aangenomen dat dat 'de laatste Windows-versie' zou zijn. Die aanname was gebaseerd op  uitlatingen bij de komst van dat besturingssysteem in juli 2015. Toen sprak een developer evangelist van de laatste Windows-versie ooit, wat een geruststellende uitspraak kan zijn geweest voor softwareontwikkelaars. Officieel geniet Windows 10 ondersteuning tot 14 oktober 2025, en die einddatum voor de support is al sinds het begin bekend.

Inmiddels is Windows 11 al uitgekomen. Die opvolger heeft zijn debuut vorig jaar gemaakt, maar is nog niet in grote aantallen in gebruik. Volgens Windows Central kan er dus in 2024 een Windows 12 komen. Er was al een grote nieuwe release (codenaam Sun Valley 3) van het clientbesturingssysteem in de maak, die komend jaar zou moeten verschijnen. Dat lijkt nu van de baan. Sun Valley was al de codenaam voor een flinke verbouwing van Windows 10, maar die release bleek Windows 11 te zijn.

Toch niet rustiger

Het is nog de vraag of de nieuwe releaseplannen van Microsoft inderdaad tot meer rust voor beheerders gaan leiden. De insiders die nu lekken over deze plannen stellen namelijk ook dat het bedrijf vaker nieuwe features wil uitrollen naar gebruikers van de nieuwste Windows-versie. Het startschot hiervoor zou worden gegeven met de 22H2-release (codenaam Sun Valley 2) van Windows 11, die dus in de tweede helft van dit jaar uitkomt. Begin dit jaar heeft Microsoft al officieel aangekondigd dat het op constante basis functionele updates wil uitbrengen voor Windows.

1
Reacties
Bop 28 juli 2022 14:13

'Rieliezen' is een soort uitbrengen, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.