Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Autopatch duldt geen inspraak

Microsoft heeft meer details bekend gemaakt over het nieuwe Windows Autopatch, een dienstverlening die sommige beheerders van verlost van de maandelijkse patchroutine. De softwaremaker wil werk uit handen nemen, maar neemt daarbij ook wat autonomie uit handen.
hands free computer
© Shutterstock
Shutterstock

Patch Tuesday of niet, patches moeten geïnstalleerd worden. Met de maandelijkse rondes van Patch Tuesday kunnen beheerders nog zelf een dag en tijd kiezen die goed uitkomt. Dat is bij Autopatch verleden tijd, meldt The Register. Microsoft kondigde de nieuwe service al in april aan als onderdeel van een reeks Windows-in-the-cloud-vernieuwingen.

Een maand later kon de nieuwe manier van patch distribueren al worden gebruikt door een selecte groep testers. In juli moet Windows Autopatch officieel beschikbaar komen. Dat wil zeggen: beschikbaar voor wie ervoor in aanmerking komt. In principe kunnen alleen Windows 10- of 11-klanten die een Enterprise E3 of E5-account hebben, er gebruik van maken. Ook zijn er kosten verbonden aan het patchgemak dat de Windows-leverancier gaat bieden.

Automatische roll back

Microsoft belooft dat de uitrol steeds gefaseerd gebeurt. Zodra zich problemen voordoen, stopt de verspreiding van patches onmiddellijk en wordt er een roll back uitgevoerd. Maar beheerders verliezen wel de controle over het hele proces. Het is niet mogelijk om specifieke dagen of tijdstippen te kiezen voor het aanbrengen van de patches. Ook is het niet mogelijk bepaalde apparaten uit te sluiten van de automatische updateroutine. Gebruikers van PowerShell zullen merken dat zij ook niks aankunnen met Windows Autopatch.

Autopatch haalt de patches voor Windows uit het General Availability Channel, en de benodigde aanpassingen aan Office komen van het Monthly Enterprise Channel. Updates van Teams en de Edge-browser komen voor elk via de speciale update-routines voor deze Microsoft-apps.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in