Beheer

IT beheer
irritatie

Windows Autopatch duldt geen inspraak

Vaarwel Patch Tuesday voor wie in aanmerking komt.

© Shutterstock Vadym Pastukh
20 juni 2022

Vaarwel Patch Tuesday voor wie in aanmerking komt.

Microsoft heeft meer details bekend gemaakt over het nieuwe Windows Autopatch, een dienstverlening die sommige beheerders van verlost van de maandelijkse patchroutine. De softwaremaker wil werk uit handen nemen, maar neemt daarbij ook wat autonomie uit handen.

Patch Tuesday of niet, patches moeten geïnstalleerd worden. Met de maandelijkse rondes van Patch Tuesday kunnen beheerders nog zelf een dag en tijd kiezen die goed uitkomt. Dat is bij Autopatch verleden tijd, meldt The Register. Microsoft kondigde de nieuwe service al in april aan als onderdeel van een reeks Windows-in-the-cloud-vernieuwingen.

Een maand later kon de nieuwe manier van patch distribueren al worden gebruikt door een selecte groep testers. In juli moet Windows Autopatch officieel beschikbaar komen. Dat wil zeggen: beschikbaar voor wie ervoor in aanmerking komt. In principe kunnen alleen Windows 10- of 11-klanten die een Enterprise E3 of E5-account hebben, er gebruik van maken. Ook zijn er kosten verbonden aan het patchgemak dat de Windows-leverancier gaat bieden.

Automatische roll back

Microsoft belooft dat de uitrol steeds gefaseerd gebeurt. Zodra zich problemen voordoen, stopt de verspreiding van patches onmiddellijk en wordt er een roll back uitgevoerd. Maar beheerders verliezen wel de controle over het hele proces. Het is niet mogelijk om specifieke dagen of tijdstippen te kiezen voor het aanbrengen van de patches. Ook is het niet mogelijk bepaalde apparaten uit te sluiten van de automatische updateroutine. Gebruikers van PowerShell zullen merken dat zij ook niks aankunnen met Windows Autopatch.

Autopatch haalt de patches voor Windows uit het General Availability Channel, en de benodigde aanpassingen aan Office komen van het Monthly Enterprise Channel. Updates van Teams en de Edge-browser komen voor elk via de speciale update-routines voor deze Microsoft-apps.

3
Reacties
Laurens 21 juni 2022 12:43

Zorgwekkend, deze ontwikkeling...

Rody Klop 21 juni 2022 12:30

Dat wordt lachen dan, de kwaliteit van de updates zijn er de afgelopen jaren niet beter op geworden. "We screw it (up), you fix it". Ik ga alvast mijn slaapzakkie pakken.

Pietertje 21 juni 2022 12:11

Hou je dan maar al klaar om minstens 1x per jaar volledig down te gaan omdat een patch de boel verkloot heeft. Dan is de rollback een handige tool die ..euh... ook werkt als de computer(s) of server(s) niet meer opstarten?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.