Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft wil einde maken aan Patch Tuesday (voor sommige klanten)

De lading updates die Microsoft elke tweede dinsdag van de maand uitbrengt, kan IT-beheerders veel tijd en moeite kosten. De softwareleverancier wil daar een einde aan maken, zij het niet voor iedereen. IT-afdelingen moeten van directies nu meer doen met minder, stelt Microsoft, en het aankomende Windows Autopatch laat ze meer doen voor minder.
Windows 10 geen dataverlies
© Microsoft
Microsoft

Juli is geplande maand voor het debuut van Windows Autopatch, een nieuwe functionaliteit voor bepaalde installaties van Windows. Het gaat om versies 10 en 11 van Microsofts pc-besturingssysteem die dan bij sommige klanten volautomatisch zijn te voorzien van de maandelijkse updates. De Autopatch managed service houdt Windows- en Office-software up-to-date op apparaten (endpoints) die door beheerders zijn 'ingeschreven' (enrolled) voor dit nieuwe aanbod van Microsoft.

Gratis toevoeging

Windows Autopatch komt niet beschikbaar voor alle klanten en gebruikers. Het is voorbehouden aan organisaties die een overeenkomst hebben voor Windows Enterprise E3, wat een abonnementsdienst is voor softwaregebruik en -beheer. De functionaliteit en mogelijkheden van E3 zitten ook verwerkt in de uitgebreidere E5-variant die Microsoft biedt. Opvallend is dat Autopatch een gratis toevoeging is voor grootzakelijke klanten met een contract voor E3 (of E5).

Microsoft presenteert dit overnemen van updatewerk als een manier waarop de kostbare tijd van IT-beheerders valt vrij te maken. Daarmee kunnen IT'ers zich meer richten om zaken die hun werkgever echt waarde opleveren, in plaats van het - wel kritieke - onderhoudswerk van patches installeren. Daarnaast moet Autopatch zorgen voor een hoger niveau van beveiliging, doordat updaten niet langer afhankelijk is van drukbezette beheerders waardoor cybercriminelen snel hun slag kunnen slaan.

Beheerlast en patchrisico's

De vraag is of enterpriseklanten zich wel willen wagen aan automatische installatie van updates. Het beveiligingsrisico van te laat patchen is misschien wel bekend, maar mogelijk niet tot in de bedrijfstop erkend. Daar tegenover staat Microsofts reputatie op het gebied van updates; die is niet bepaald brandschoon. De Windows-maker heeft een staat van dienst die enigszins besmeurd is door brakke updates, en updates voor die updates.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in