Innovatie & Strategie

Windows
Win7-einde

Windows 7 helpt Microsoft aan goed kwartaal

Windows-omzet overtroeft Microsofts cloudomzet, dankzij naderend einde voor Windows 7.

© Microsoft
28 oktober 2019

Windows-omzet overtroeft Microsofts cloudomzet, dankzij naderend einde voor Windows 7.

Microsoft weet goed te verdienen aan zijn cloudaanbod Azure, maar de inkomsten uit Windows zijn afgelopen kwartaal weer boven die van Azure uitgekomen. De cloudomzet groeit sterk, maar vlakt door marktverzadiging wat af. Tegelijkertijd boekt de traditionele melkkoe Windows meer groei, door upgrades naar Windows 10 vanwege het aankomende einde voor Windows 7.

De financiële resultaten voor Microsofts afgelopen kwartaal hebben de verwachtingen van analisten overtroffen. Het softwarebedrijf meldt een omzet van 33,1 miljard dollar voor zijn eerste kwartaal van boekjaar 2020. De verwachting was echter dat het zou uitkomen op 32,23 miljard dollar, weet Ars Technica te melden. Het gerealiseerde resultaat ligt 14 procent hoger dan dat van vorig kwartaal.

Cloudverzadiging

Het cloudaanbod, onder de Azure-naam, is de motor voor Microsoft hoewel de groei wat afvlakt. In het kwartaal dat eind september is afgesloten, heeft de cloudaanbieder 59 procent omzetgroei uit zijn clouddiensten gehaald terwijl dat het kwartaal daarvoor nog 64 procent groei was. Deze afvlakking is gelinkt aan de relatieve marktverzadiging, waar ook cloudreus AWS mee te maken heeft.

Ondertussen heeft de omzet uit Windows stuivertje gewisseld met Azure voor de grootste bijdrage aan het kwartaalresultaat. De bedrijfsactiviteiten die in de cijfers zijn vervat onder 'Personal Computing' hebben Microsoft 11,1 miljard dollar omzet bezorgd. Dit bestaat naast Windows ook uit gaming en de Surface-devices. Azure is in het afgelopen kwartaal goed geweest voor 10,85 miljard dollar.

Overstappers en uitstel van executie

In de rapportage van Microsoft valt te zien dat de Windows-omzet uit verkoop aan computermakers 9 procent is toegenomen. De omzet uit gameconsole Xbox en bijbehorende content plus diensten is relatief gelijk gebleven, merkt het bedrijf op. En de omzet uit de Surface-tablets, -laptops en -desktops is met 4 procent gedaald. De toch toegenomen Windows-omzet is te danken aan consumenten en bedrijven die overstappen naar Windows 10. Het in januari komende supporteinde voor Windows 7 jaagt dit aan, ondanks enkele uitstelmogelijkheden die Microsoft recent heeft aangekondigd. Verlenging van de ondersteuning heeft echter een prijs, die jaarlijks verdubbelt.

1
Reacties
anomoustly 08 november 2019 20:04

Stap over op Ubuntu!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.