Beheer

Windows
Windows 11

Windows 11-update remt GPU's af

2022-update voor Windows 11 hindert grafisch vermogen.

© Microsoft
26 september 2022

2022-update voor Windows 11 hindert grafisch vermogen.

De grote update voor Windows 11 van dit jaar blijkt voor sommige gebruikers een ongewenst neveneffect te hebben. De 2022 Update kan momenteel namelijk prestatievermogen kosten wat betreft bepaalde grafische processors (GPU's) van Nvidia. De oorzaak lijkt wel bekend nu.

De fout die het GPU-vermogen van GeForce-videokaarten afremt, zorgt ook op snelle pc's met moderne componenten voor problemen. GeForce-gebruikers klagen over haperingen, inconsistente framerates in games en vertragingen in het algemeen op hun systemen. De Windows 11 2022 Update is afgelopen week uitgekomen en wordt gestaag uitgerold naar gebruikers die al Windows 11 op hun pc's draaien.

Debugging slaat aan

Chipmaker Nvidia maakt in een supportbericht melding van de oorzaak voor de GPU-afremming op de nieuwste release van Windows 11. "Windows 11 22H2 heeft nieuwe graphics debugging tools toegevoegd die per ongeluk worden geactiveerd", legt de GPU-leverancier uit. Het inschakelen van die ingebouwde debugging voor grafische componenten zorgt ervoor dat gebruikers een lager prestatieniveau krijgen in games. "We werken aan een fix", belooft Nvidia.

Het is vooralsnog niet duidelijk of de fout wel bij Nvidia ligt, of dat Microsoft met zijn 2022 Update voor Windows 11 de plank mis heeft geslagen. Testversies van de 22H2-update zijn al geruime tijd beschikbaar, dus externe hardware- en softwaremakers hebben wel de tijd gehad om hun producten te testen met de jaar-update van 2022. Maar terwijl Microsoft officieel over is gegaan op één grote update per jaar - in plaats van twee - voorziet het bedrijf Windows ook van continue, kleinere updates. De strategie van Windows-as-a-Service (WaaS) is dus niet losgelaten door Microsoft.

1
Reacties
Jan Lindeman 10 oktober 2022 11:53

Ondertussen heb ik ook vastgesteld problemen te ervaren met de performance na de update Windows 11 22H2. Hebt u een idee hoe ik dat kan oplossen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.