Development

Software-ontwikkeling
Windows-ontwikkeling

De schaduwzijde van Windows as a service (WaaS)

Snel ontwikkelen en itereren brengt niet alleen voordelen.

© Microsoft
2 december 2020

Windows 10 is de laatste versie ooit, heeft Microsoft in 2015 al gesteld. Daarmee bedoelt de softwaremaker dat er geen Windows 11 komt. Dat wil niet zeggen dat Windows 10 ‘af’ is. Integendeel: het besturingssysteem wordt constant doorontwikkeld. Windows as a service (WaaS) heet dat, en dat heeft voordelen maar ook nadelen. Voor gebruikers en beheerders, maar ook voor Microsoft en developers.

‘Nooit meer Longhorn’ kan de gedachte geweest zijn voor Microsofts omslag in het ontwikkelen, testen en uitbrengen van zijn software. Die omslag is met Windows 10 echt gerealiseerd: een besturingssysteem dat op regelmatige basis wordt geüpdatet, in relatief kleinere brokken. Dit agile ontwikkelen belooft snelle verbeteringen en een einde aan development hell.

Doorlopende verbouwing

Microsoft is een van de grotere aanhangers van deze ontwikkelaanpak. Het wil daar de wereld mee bedienen én zichzelf vooruithelpen. Niet meer jarenlang werken aan een volgende release, om dan achter nieuwe ontwikkelingen aan te lopen of gewenste functionaliteit te missen. Dat zijn immers gemiste kansen, om over fragmentatie van de afzetmarkt en inertie bij externe developers maar te zwijgen.

“Windows 10 is de laatste versie ooit”, heeft Microsoft begin 2015 verklaard bij de aankomende ‘lancering’ van dat nieuwe besturingssysteem. Microsofts developers waren toen nog druk werkende aan de software. En zijn dat nu in 2020 nog steeds. De initiële release is daarna namelijk op regelmatige basis bijgewerkt, tot op de dag van vandaag.

Het doorlopend updaten van Windows 10 gebeurt in kleinere brokken, met elke lente en elke herfst een relatief grotere nieuwe release. Om zo sneller nieuwe ontwikkelingen op de markt te hebben, en iedereen daarin mee te krijgen. De bedoelde voordelen komen echter ook met nadelen. De honderden miljoenen Windowsgebruikers wereldwijd worden geconfronteerd met bugs, missers en meer. De schaduwzijde van WaaS.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!