Innovatie & Strategie

Windows
Eric Raymond

'Windows 10 spoedig slechts emulatielaag op Linux'

"Microsoft is al bezig met voorsorteren"

Eric Raymond © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Dave Winer
30 september 2020

"Microsoft is al bezig met voorsorteren"

Microsofts inkomstenstroom is drastisch veranderd sinds de introductie van de clouddienstverlening in 2010, stelt opensourcegoeroe Eric Raymond. Twee recente strategische keuzes wijzen er op dat Microsoft de handschoen in de ring gaat gooien in de laatste fase van de "desktop wars".

Het is niet de eerste keer dat Eric Raymond het einde aankondigt van Microsofts interesse in het eigen desktopbesturingssysteem. In 2002 voorspelde hij al dat wanneer de prijs van een pc onder de 350 dollar zou zakken het voor de OEM's niet interessant meer zou zijn om er Windows op te zetten vanwege de vereiste hoge afdracht aan Microsoft.

Microsoft verdient nu het meest aan de Azure-clouddiensten. Windows is slechts een bijproduct, waarbij de pc-markt ook nog eens steeds verder inzakt. Er komt een punt waarop geen winst meer te behalen valt met het desktopbesturingssysteem. Het ligt dus voor de hand dat Microsoft zijn investeringen vooral in de verdere ontwikkeling van Azure zal willen steken. "Dat volgens geruchten tegenwoordig meer gebruik maakt van Linux-servers dan van Windows", zegt Raymond.

Hij schetst in een blog twee intrigerende ontwikkelingen in de recente evolutie van het besturingssysteem van Microsoft: de aandacht voor Windows System for Linux (WSL) en het geschikt maken van Edge voor Ubuntu. Volgens Raymond werken Microsoft-ontwikkelaars ook aan het toevoegen van eigenschappen aan de Linux-kernel om WSL te kunnen verbeteren.

Windows business software op Linux

Hij wijst ook op Proton, een emulatielaag die het mogelijk maakt Windows-games te gebruiken op Linux. "Games zijn de meest veeleisende stresstest voor een Windows emulatielaag, veel meer dan zakelijke toepassingen. We zijn mogelijk al op een punt dat Proton-achtige technologie ver genoeg is om Windows business software op Linux te draaien. Als dat niet zo is, komt dat moment binnenkort."

Voor Microsoft zou deze verandering grote voordelen hebben, omdat dan een belangrijk deel van de ontwikkeling van het besturingssysteem buiten de deur plaatsvindt. "Het beste bewijs [voor deze strategie, red] is dat Microsoft al de Edge-browser heeft ge'port' zodat deze onder Linux kan draaien."

10
Reacties
Marti van Lin 01 oktober 2020 20:19

Ach, Eric Raymond strooit wel vaker met indianenverhalen. LMAO :-D

Hans Bezemer 01 oktober 2020 16:34

"To be a nemesis, you have to actively try to destroy something, don't you? Really, I'm not out to destroy Windows. That will just be a completely unintentional side effect".

Linus

M. Commandeur 30 september 2020 21:48

Maar waarom nog bij Windows blijven hangen?
Peter hoeft met Linux alleen maar LibreOffice aan te klikken in de 'repository' (als het al niet meegeleverd was) en even later draait hij een zeer goede tekstverwerker, rekenblad-programma en vector-tekenprogramma, actueler, beter en intuïtiever werkend dan MS Office.
Updates van ALLE software wordt automatisch (centraal) bijgehouden en de modulaire opbouw zorgt voor een grote robuustheid. Wel een puzzeltje om de juiste Linux-uitgave te kiezen, Ubuntu is het meest populair en actueel.
Ook komen er steeds meer hardware-leveranciers die kant en klare systemen leveren met Linux geïnstalleerd. (Binnenkort ws. de eerste advertenties daarvoor op AGconnect.)
ICT-ers bereid je voor, vergroot je Linux-kennis en vergeet je Microsoft Certificaat.
Dag Windows, veel plezier met Linux!

Paul Tap 30 september 2020 17:04

Ik acht het niet onwaarschijnlijk, maar de voorbeelden die jullie geven hinten helemaal niet zo in die richting (ook niet "niet", overigens). Edge is sinds kort gebaseerd op de Chrome engine en die is er al heel lang ook voor Linux; dan is Edge op Linux draaien opeens niet zo moeilijk meer. WSL is Linux in een lichtgewicht VM met een door microsoft aangeleverde kernel en daarop diverse distributies naar keuze. De naam is wat krom, maar het is Linux onder Windows. Alleen het Proton verhaal gaat feitelijk over het draaien van Windows applicatie onder Linux.

FrankB 30 september 2020 15:11

Het klinkt me op zich een logische stap, Apple is ze voorgegaan met IOS waarbij de basis van het OS ook extern wordt geleverd (FreeBSD).
Voor de mensen die beweren dat ze niet verwachten dat de mensen snel overstappen op LINUX hebben het niet helemaal begrepen wat de strekking van het artikel is. Bij de overgang van de kernel bij Apple hebben de klanten ook weinig gemerkt van die overgang.
Of het ook echt gaat gebeuren is koffiedik kijken, maar Windows krijgt alleen evolutionaire interfacewijzigingen in lijn met de huidige wijzigingen in Windows 10 ongeacht of ze de huidige kernel blijven gebruiken of overgaan naar een LINUX kernel. Het feit dat je native LINUX in W10 kunt gebruiken (na een paar kleine acties) kan een hint zijn, maar dat ze client en server OS ontwikkeling weer hebben samengebracht hint meer in de richting van de bestaande kernel.

Peter Pan 30 september 2020 14:42

Heb je het artikel wel gelezen Guus? Er staat niet dat gebruikers overstappen van Win naar Linux, maar dat Microsoft overstapt. Is een ander scenario.

Guus Teley 30 september 2020 14:35

"In the area of desktop and laptop computers, Microsoft Windows is the most commonly installed OS, at approximately between 77 and 87.8% globally." (https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems)
In maart 2019 werd de grens van 800 miljoen actieve gebruikers geslecht.

Laten we over 3 jaar eens kijken hoeveel daarvan zijn overgestapt op Linux.
Onmogelijk is niets, maar als een "opensourcegoeroe" dit voorspelt heb ik toch zo mijn twijfels...

Mel 30 september 2020 13:17

To: Peter Mul

En waar is deze versie van Office te krijgen en is deze ook geschikt voor Linux.

Mel 30 september 2020 13:16

To Peter Mul:

En waar kun je deze Office krijgen voor die prijs op welke site en is deze ook geschikt voor Linux ?

Peter Mul 30 september 2020 12:56

En ik heb net USD 4.5 geïnvesteerd in een lifetime licentie voor Office Pro 2019 ++ tbv mijn nieuwe laptop.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.