Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux komt naar oudere Windows 10

De verbeterde tweede versie van het Windows Subsystem for Linux (WSL) vereist niet langer dat gebruikers hun installatie van Windows 10 updaten naar de nieuwste release. Die grote lente-update van dit jaar (de 2004-release) bracht WSL2, maar die ingebouwde Linux-laag is door Microsoft nu ge-backport naar oudere versies van Windows 10. Hierdoor kunnen meer gebruikers ermee aan de slag.
Microsoft houdt van Linux
© Microsoft
Microsoft

Het overzetten (porten) van de nieuwe software naar de wat oudere versies van het besturingssysteem is net afgelopen week aangekondigd. "We hebben gehoord hoeveel jullie WSL 2 waarderen en we wilden de toegankelijkheid ervan uitbreiden", melden twee ingenieurs van Microsoft in een blogpost. Zij hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het backporten van de Linux-laag in Windows 10 naar de twee OS-release van vorig jaar. Dit zijn dus de 1903- en 1909-versies.

Vorige en eervorige versies

Terwijl de grote lente-update van 2020 qua nummering gepland leek voor de vierde maand is het eind mei uitgebracht. De uitrol gebeurt gestaag waarbij Microsoft het tempo opvoert om deze release van Windows 10 op meer computers te installeren. Toch is de zogeheten May Update in de zomerperiode nog altijd maar een klein deel van de draaiende installaties. Uit metingen van AdDuplex blijkt dat de 2004-release in juli een marktaandeel van slechts 11,6 procent had. Daarvan is 4,6 procent toegevoegd in die maand, wat in contrast staat met de 7 procent in de maand (juni) waarin het uitkwam.

Ondertussen is de voorgaande release (1909) goed voor 36,8 procent. Daarmee is die herfst-update van 2019 nog kleiner dan zijn eigen voorganger. De lente-update (1903) van vorig jaar draait namelijk op 43,6 procent van de computers met Windows 10, aldus AdDuplex. Mogelijk dat 2004 nog aan een inhaalslag gaat beginnen, maar wat WSL2 betreft wil Microsoft daar kennelijk niet op wachten. De backport van de ingebouwde Linux-laag naar 1903 en 1909 brengt de verbeteringen van WSL2 naar meer Windows-gebruikers.

Niet voor ARM64

Distributies van het bekende open source besturingssysteem zijn naar keuze te draaien in WSL1 of WSL2. Schakelen daartussen kan op elk moment, leggen de verantwoordelijke backporters van Microsoft uit. De backport kan automatisch binnenkomen via Windows Update. Overigens geldt er nog een kleine beperking: de backport is alleen voor x64-systemen. Gebruikers van apparaten met een 64-bit ARM-chip moeten wel updaten naar Windows 10 2004 om WSL2 te krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in