Innovatie & Strategie

Windows
Windows 10

Windows 10 opgehakt in modules

Microsoft weekt het besturingssysteem los van de 'shell'.

© CC0 Public Domain
17 juni 2019

Microsoft weekt het besturingssysteem los van de 'shell'.

De plannen zongen al eerder rond, maar de eerste blik op de voorbereidingen van de 20H1 voorjaarsupdate laten de eerste stappen zien waarmee Microsoft zijn modulaire strategie verwezenlijkt.

Het was de ontwikkelaar die zich op Twitter presenteert als Albacore, die als eerste een overzicht gaf van de nieuwe aspecten van Build 18917 van Windows 10. ZDNet pikte die post op. Build 18917 is een versie van Windows 10 in het Insider testprogramma waarmee Microsoft al vast eigenschappen van het besturingssysteem laat zien waarvan het de bedoeling is dat ze in het voorjaar van 2020 voor iedereen beschikbaar komen.

Een van die nieuwe eigenschappen is Shell Update Agent, een component die het volgens Albacore mogelijk maakt los van het besturingssysteem een andere 'shell' te laden en te updaten.

Aparte shell voor specifieke toepassingen

Het is de eerste stap naar de mogelijkheid verschillende shells te creëren voor verschillende apparaten. Zo zou een Hololens een andere shell kunnen gebruiken dan een pc, waarbij bijvoorbeeld het Start menu en de taakbalk, een vormgeving en eigenschappen krijgen die specifiek zijn voor de AR-bril. Eigenschappen uit de standaard shell die de bril toch niet gebruikt, verdwijnen dan.

Hoewel Microsoft officieel nog niets heeft aangekondigd over een nieuwe opbouw van Windows 10 op basis van modules, heeft Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet van bronnen binnen het bedrijf al meer hints gekregen die wijzen op deze strategie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.