Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 haalt eindelijk doel, 2 jaar na 'deadline'

Microsoft heeft zijn initiële doel voor Windows 10 gehaald: het besturingssysteem draait nu op meer dan 1 miljard apparaten. Het gaat hierbij niet om simpelweg installaties van die Windows-versie, maar om actieve installaties wat gebruik op maandelijkse basis betreft. Oorspronkelijk had Microsoft bij het uitbrengen van Windows 10 het doel neergelegd om die grens in de zomer van 2018 te halen. Daarbij was er al sprake van een ruim genomen marge.
Windows 10 Lean

De voorspelling annex verwachting die Microsoft in de zomer van 2015 uitte, was dat Windows 10 op 1 miljard apparaten zou draaien binnen twee tot drie jaar na de release. De oorspronkelijke, allereerste versie van Windows 10 is eind juli 2015 uitgebracht. Het clientbesturingssysteem van Microsoft geldt officieel als laatste Windows-versie ooit; het bedrijf gaat geen 'Windows 11' uitbrengen maar werkt 10 op halfjaarlijkse basis bij. De ambitie om het platform te zijn voor 1 miljard apparaten was toen mede gebaseerd op het aanbod van gratis upgraden vanaf Windows 7 en 8.1.

Hinten naar device-innovatie

Uiteindelijk is dat aantal apparaten flink later gehaald: nu, begin 2020. Het passeren van de grens van 1 miljard devices wordt gemeld door Microsoft in een blogpost, heeft ZDnet opgemerkt. Op de eigen website houdt Microsoft het nog bij "meer dan 900 miljoen". Het gaat voor beide aantallen niet alleen om de optelsom van desktops, laptops, 2-in-1 pc's, omklapcomputers en tablets. Microsoft telt ook zijn Xbox-gameconsole mee, die een variant van Windows 10 draait. Daarnaast worden nog andere uitvoeringen van het pc-besturingssysteem meegeteld, waaronder Microsofts conferentiesysteem Surface Hub.

In de blogpost noemt topmanager Yusuf Mehdi nog de nieuwe soorten devices waar Microsofts pc-partners maar ook de Windows-maker zelf aan werken. Dit omvat cyberbrillen voor augmented reality (AR), wat ook wel mixed reality wordt genoemd. Daarnaast nog dubbelscherms mini-tablet Surface Duo en uiteenlopende computers van partners als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Samsung. Microsofts eigen dubbelscherms smartphone Surface Neo wordt niet genoemd, wat logisch is: dat apparaat draait Android.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in