Innovatie & Strategie

Windows 10
Windows 10

Windows 10 haalt eindelijk doel, 2 jaar na 'deadline'

1 miljard apparaten, alles bij elkaar opgeteld.

16 maart 2020

1 miljard apparaten, alles bij elkaar opgeteld.

Microsoft heeft zijn initiële doel voor Windows 10 gehaald: het besturingssysteem draait nu op meer dan 1 miljard apparaten. Het gaat hierbij niet om simpelweg installaties van die Windows-versie, maar om actieve installaties wat gebruik op maandelijkse basis betreft. Oorspronkelijk had Microsoft bij het uitbrengen van Windows 10 het doel neergelegd om die grens in de zomer van 2018 te halen. Daarbij was er al sprake van een ruim genomen marge.

De voorspelling annex verwachting die Microsoft in de zomer van 2015 uitte, was dat Windows 10 op 1 miljard apparaten zou draaien binnen twee tot drie jaar na de release. De oorspronkelijke, allereerste versie van Windows 10 is eind juli 2015 uitgebracht. Het clientbesturingssysteem van Microsoft geldt officieel als laatste Windows-versie ooit; het bedrijf gaat geen 'Windows 11' uitbrengen maar werkt 10 op halfjaarlijkse basis bij. De ambitie om het platform te zijn voor 1 miljard apparaten was toen mede gebaseerd op het aanbod van gratis upgraden vanaf Windows 7 en 8.1.

Hinten naar device-innovatie

Uiteindelijk is dat aantal apparaten flink later gehaald: nu, begin 2020. Het passeren van de grens van 1 miljard devices wordt gemeld door Microsoft in een blogpost, heeft ZDnet opgemerkt. Op de eigen website houdt Microsoft het nog bij "meer dan 900 miljoen". Het gaat voor beide aantallen niet alleen om de optelsom van desktops, laptops, 2-in-1 pc's, omklapcomputers en tablets. Microsoft telt ook zijn Xbox-gameconsole mee, die een variant van Windows 10 draait. Daarnaast worden nog andere uitvoeringen van het pc-besturingssysteem meegeteld, waaronder Microsofts conferentiesysteem Surface Hub.

In de blogpost noemt topmanager Yusuf Mehdi nog de nieuwe soorten devices waar Microsofts pc-partners maar ook de Windows-maker zelf aan werken. Dit omvat cyberbrillen voor augmented reality (AR), wat ook wel mixed reality wordt genoemd. Daarnaast nog dubbelscherms mini-tablet Surface Duo en uiteenlopende computers van partners als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Samsung. Microsofts eigen dubbelscherms smartphone Surface Neo wordt niet genoemd, wat logisch is: dat apparaat draait Android.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.