Innovatie & Strategie

Netwerken
wifi

Wi-Fi 7 gaat naar topsnelheid van 33 Gbps, komend jaar

Drievoudige snelheidsverbetering ten opzichte van Wi-Fi 6 en 6E.

© Shutterstock Chor muang
9 mei 2022

Drievoudige snelheidsverbetering ten opzichte van Wi-Fi 6 en 6E.

Draadloze dataoverdracht krijgt een flinke oppepper met Wi-Fi 7. Qualcomm - een van de belangrijke leveranciers van wifi-chips en lid van standaardenorganisatie Wi-Fi Alliance - heeft een productstrategie gepubliceerd waarmee Wi-Fi 7-apparatuur binnenkort beschikbaar komt voor bedrijfs- en consumentennetwerken.

Qualcomm gaat ervan uit dat volgend jaar de eerste producten beschikbaar komen die deel uitmaken van een hele familie van Wi-Fi 7-apparatuur. Die producten maken dan allemaal gebruik van de 6GHz-band, naast de 5GHz- en 2,4GHz-banden die al door de huidige generatie wifi-apparatuur worden ingezet. Die toevoeging van radiospectrum op 6GHz maakt flink hogere snelheden mogelijk. Het Network Pro Series Gen 3 platform bijvoorbeeld gaat volgens Qualcomm zo tot 33 Gbps aan draadloos dataverkeer mogelijk maken.

Sneller, maar ook meer

Hoewel het hier gaat om snelheden onder optimale omstandigheden, geeft zo'n theoretische snelheid wel aan wat er aan snelheidsverbetering te verwachten valt. De huidige snelste wifi-apparatuur haalt een theoretische snelheid van 'slechts' 9,6 Gbps.

Maar de aankondiging van Qualcomm bevat meer dan alleen uitzichten op hogere doorvoersnelheden. De nieuwe specificaties geven aan dat er 10 Gbps accespoints voor de grootzakelijk markt komen waar tegelijk tot 500 gebruikers op aangesloten kunnen zijn.

Naast Qualcomm hebben ook chipproducenten MediaTek en Broadcom al aangekondigd in de tweede helft van 2023 met hun eerste Wi-Fi 7-apparatuur op de markt te komen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.