Loopbaan

Carriere
IT'ers

Werkgevers blijven traag met aannemen schaarse IT'ers

Krapte op IT-arbeidsmarkt zet werkgevers (nog) niet aan tot haast.

© Google
5 juli 2022

Krapte op IT-arbeidsmarkt zet werkgevers (nog) niet aan tot haast.

IT'ers blijven schaars in Nederland, hoewel de afgelopen drie maanden een stagnatie liet zien in de voorheen snelle stijging van IT-vacatures. De aanhoudende krapte op de IT-arbeidsmarkt heeft bij werkgevers echter (nog) niet geleid tot efficiëntere processen voor het aannemen van die felbegeerde IT'ers. Gemiddeld duurt het wel 4 weken voordat een IT-sollicitant daadwerkelijk is aangenomen.

Dit blijkt uit de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor van IT-detacheerder Hello Professionals, over het tweede kwartaal van dit jaar. In die periode is het aandeel van actief zoekende IT-professionals gedaald naar 2%, vanaf 3% in het eerste kwartaal. Het percentage IT'ers dat latent naar een baan zoekt, is gedaald naar 52%, vanaf 56% in de voorgaande periode. Het aantal niet-zoekende IT-professionals is gestegen naar 45%.

Meest gevraagde functies

Verder is in het tweede kwartaal sprake van afvlakking voor de (voorheen snelle) stijging van het aantal nieuw geplaatste IT-vacatures. In het vierde kwartaal van 2021 zijn er 10.339 unieke IT-vacatures geplaatst, wat in het eerste kwartaal van 2022 is gegroeid naar 10.738 IT-vacatures maar wat in het tweede kwartaal is gedaald naar 10.210 IT-vacatures. Hello Professionals noemt nog de meest gevraagde functies in het tweede kwartaal van 2022, dit waren: developers, systeembeheerders, support engineers, netwerkbeheerders en medewerkers ICT.

Ondanks de bekende en aanhoudende krapte op de IT-arbeidsmarkt hebben werkgevers hun aannameprocessen niet versneld. Terwijl het gebrek aan IT'ers voor veel organisaties pijnlijk en business-belemmerend kan zijn, duurt het gemiddeld 3 tot 4 weken voordat een kandidaat echt in dienst treedt. Dit gaat om de periode van het eerste contactmoment met een sollicitant tot het uiteindelijke moment van aannemen.

Sollicitanten willen sneller

Bij 51% van de gevallen duurt dit proces voor het echt in huis halen van IT'ers 3 tot 4 weken. Bij een schamele 21% neemt dit 1 tot 2 weken in beslag. En bij 20% duurt het 1 tot 2 maanden. Daarnaast geeft 8% van de bedrijven aan dat hun aannameproces gemiddeld 2 maanden of zelfs nog langer duurt. Dit arbeidsmarktonderzoek is uitgevoerd onder 175 respondenten, die aangaven dat sollicitanten de voorkeur geven aan een snel aannameproces; van 1 tot maximaal 2 weken. Dit staat in flink contrast tot de realiteit; met een gemiddelde doorlooptijd voor het sollicitatieproces van 4 weken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.