Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid onder IT'ers neemt opnieuw verder af

Nederland heeft te maken met een ontzettend krappe arbeidsmarkt: voor het eerst in tien jaar is het aantal WW-uitkeringen onder de 175.000 uitgekomen. En ook onder mensen met een ICT-beroep blijft het aantal WW-uitkeringen afnemen. In april liepen er slechts 3.573 WW-uitkeringen voor deze beroepsklasse, 2,1% minder dan in maart en maar liefst 1.700 uitkeringen minder dan in april 2021.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De meeste uitkeringen zijn nog altijd voor hbo'ers en mbo'ers: respectievelijk 830 en 831 lopende uitkeringen zijn voor deze groepen. Maar de aantallen nemen inmiddels al ruim anderhalf jaar af, wat voor werkgevers voor uitdagingen kan zorgen. Begin deze maand meldde het UWV dat de krapte op de IT-arbeidsmarkt ongekende hoogte heeft bereikt. Maar liefst 63% van de in 2021 ontstane vacatures binnen de ICT-sector is moeilijk vervulbaar.

Cijfers van het UWV over de maand april laten zien dat de problemen voorlopig niet minder worden. Het aantal lopende uitkeringen nam dus opnieuw af en ook de instroom is - na een korte opleving in maart - weer lager. In totaal werden er 272 nieuwe WW-uitkeringen uitgegeven, 130 minder dan in maart en 44 minder dan in april 2021. 

Tegelijkertijd nam ook de uitstroom weer iets af: 430 uitkeringen werden stopgezet in april, 93 minder dan in maart. De instroom en uitstroom schommelt echter altijd een beetje, omdat er een aantal momenten in het jaar zijn waarop meer mensen een jaarcontract krijgen. Als die jaarcontracten aflopen, stijgt de instroom weer iets. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in