Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijde primeur: UMC-artsen aan de slag met AI-ontslagsoftware

Het Amsterdam UMC maakt donderdag bekend dat gebruik maakt van een nieuw AI-programma van Pacmed met de bijnaam ‘ontslagsoftware’. Daarover schrijft het NRC. De software geeft weggestuurde IC-patiënten een score voor de waarschijnlijkheid dat ze toch terug moeten keren.
Ambulance
© Shutterstock
Shutterstock

Het systeem kijkt volgens de krant naar honderden parameters, zoals de ontwikkeling van de hartslag en het zuurstofgehalte. Andere factoren zijn de notities in het elektronisch dossier, zoals in hoeverre iemand zich bewust is van de omgeving. Patiënten worden vergeleken met zo’n 25.000 andere gevallen die ook op de IC lagen. De artsen noemen het in NRC een ‘wereldwijde primeur’.

Een beperking van het systeem is dat het zeldzame patiënten minder goed heeft leren kennen dan patiënten met klachten die vaak voorkomen. Er wordt nu gewerkt met gegevens van vijf ziekenhuizen. “Als nog meer ziekenhuizen in Nederland gegevens aanleveren, zouden we de software kunnen verbeteren”, aldus een arts tegenover de krant.

Besluit gaat in overleg

Het project werd opgestart in 2017 door twee artsen. Zij gingen de samenwerking aan met Pacmed, dat verschillende AI-programma’s ontwikkelde voor de zorgsector. Het traject nam vele jaren in beslag. Een beslissing om iemand te ontslaan van de IC gaat altijd in overleg met collega-artsen en verplegers.

Het systeem geldt als een extra raadpleging. Er is afgesproken dat artsen eerst altijd zelf een kans op terugkeer inschatten en pas dan kijken naar het advies van de computer.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in