Innovatie & Strategie

Cloud
Cloud

'Weinig animo voor Europees data-infrastructuurproject GAIA-X'

GAIA-X mogelijk op koers om stille dood te sterven. 

18 november 2020

GAIA-X mogelijk op koers om stille dood te sterven. 

Er is vanuit Europa nog weinig animo voor het Europese data-infrastructuurproject GAIA-X. Veel Europese lidstaten zeggen GAIA-X niet in de eigen aanbestedingen te willen gebruiken en bedrijven die wel meedoen zouden argwanend zijn. Bovendien zou Frankrijk zijn eigen ondernemingen voortrekken, stellen bronnen tegenover het FD. 

GAIA-X is vorig jaar opgestart door Duitsland en Frankrijk. Doel van dit project is het opzetten van een betrouwbare en soevereine digitale infrastructuur voor Europa, waarin data opgeslagen en gedeeld kunnen worden onder de controle van de eigenaren van de data. Om dat te bereiken wordt een set aan standaarden opgesteld waar deelnemers aan moeten voldoen. De hoop is dat Europese aanbieders van clouddiensten zo beter kunnen concurreren met niet-Europese cloudgrootmachten.

Het project trekt echter nog weinig interesse vanuit andere lidstaten, schrijft het FD op basis van bronnen. Zo is er vrijwel geen enkel land dat actief laat weten dat het GAIA-X gaat gebruiken in de eigen aanbestedingen, waardoor veel bedrijven afwachtend blijven met hun investeringen. Bronnen stellen daarnaast dat Franse bedrijven hard lobbyen om hun eigen technische standaarden door te drukken. "Op die manier raken we van een Amerikaanse lock-in naar een Franse Gaia-X lock-in", vertelt een anonieme bron aan het FD.

'De kleintjes uit Nederland'

Nederlandse organisaties kunnen hierdoor op achterstand raken, aangezien zij technisch op een andere manier werken. Die achterstand zit gelijk al in de aanloop naar GAIA-X, want de digitale sector in Nederland heeft minder lobbykracht dan die in Frankrijk. De Nederlandse IT-wereld bestaat namelijk veelal uit kleine bedrijven terwijl de Franse grootmachten heeft als Capgemini en OVH.

"Er dreigt een situatie waarbij de grootmachten bij elkaar aan tafel zitten. De kleintjes uit Nederland zijn dan nergens meer", zegt Ludo Baauw, managing director bij cloudbedrijf Intermax. Het gevolg kan zijn dat er te weinig draagvlak is voor GAIA-X en dat het project daardoor een stille dood sterft.

Volop in ontwikkeling

GAIA-X is nog volop in ontwikkeling. In september is een non-profit opgericht waarin deelnemende bedrijven samenwerken om de normen van het platform te definiëren. De partijen werken daarnaast samen aan de implementaties van de eerste prototypes. Organisaties binnen en buiten Europa, en partners uit de wetenschap en politiek, worden opgeroepen om deel te nemen aan deze projecten.

De non-profit is naar verwachting pas in december volledig operationeel. Het GAIA-X-platform moet begin 2021 afgerond zijn.

De Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie wil de Nederlandse belangen verzamelen en vertegenwoordigen. Dat samenwerkingsverband is in mei dit jaar opgericht door door TNO en brancheverenigingen DHPA, ISPConnect en Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.