Innovatie & Strategie

Cloud
Cloud

Europees data-infrastructuurproject GAIA-X richt non-profit op

Eerste GAIA-X Summit vindt in november plaats. 

© Pixabay CC0
16 september 2020

Eerste GAIA-X Summit vindt in november plaats. 

Het Europese digitale infrastructuurproject GAIA-X heeft officieel een non-profit opgericht. De zogeheten GAIA-X AISBL (association internationale sans but lucratif) is in Brussel opgericht en heeft als doel om financiering binnen te halen. Ook moet de non-profit het project gaan runnen en werken aan eerste prototypes.

GAIA-X is een project van Duitsland en Frankrijk waarmee een betrouwbare en soevereine digitale infrastructuur wordt opgezet voor Europa. Om dat te bereiken wordt er een digitaal, gefedereerd ecosysteem opgezet, waarin verschillende aanbieders van data-opslag en infrastructuren aan elkaar gekoppeld worden. Op die manier kan data opgeslagen en gedeeld worden onder de controle van de eigenaren van die data. Daarnaast hopen initiatiefnemers Duitsland en Frankrijk dat Europese aanbieders beter kunnen concurreren met niet-Europese cloudgrootmachten.

Het project werd vorig jaar opgestart, maar is nog verre van klaar. Eén van de stappen die nog gezet moest worden, is de oprichting van een Belgische non-profit die het project gaat runnen. Dat proces is nu van start gegaan, aldus GAIA-X in een verklaring. 22 Franse en Duitse bedrijven - waaronder BMW, Bosch, Deutsche Telekom, Orange, SAP en Siemens - hebben documenten ondertekend om de organisatie officieel op te zetten.

In de nieuwe non-profit gaan de bedrijven onder meer samenwerken om de normen van GAIA-X te definiëren. Ook werken zij samen aan implementaties van eerste prototypes. Terwijl er gewacht wordt op een laatste officiële goedkeuring voor de opstart, roepen deze partijen nu al andere organisaties binnen en buiten Europa, en partners uit de wetenschap en politiek op om ook lid te worden en deel te nemen aan deze projecten. 

Volgende stappen

Tegelijkertijd gaat GAIA-X AISBL zijn hoofdkantoor in Brussel opzetten, evenals diverse organisatiestructuren. Daarnaast werkt de organisatie aan de planning voor de eerste GAIA-X Summit, die voor half november gepland staat. 

Het duurt echter nog wel even voor de organisatie helemaal operationeel is. In juni dit jaar werd aangekondigd dat de organisatie in december pas volledig operationeel moet zijn. Naar verwachting is het uiteindelijke GAIA-X-platform begin 2021 klaar. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.