Beheer

Security
Weer DDoS-aanval op DigiD

Weer DDoS-aanval op DigiD

Voor de derde keer in drie dagen is de overheidsdienst getroffen.

1 augustus 2018

Voor de derde keer in drie dagen is de overheidsdienst getroffen.

Voor de derde keer in drie dagen is DigiD, de dienst waarmee mensen kunnen inloggen op overheidssites, doelwit van een DDoS-aanval. DigiD is daardoor moeilijker te gebruiken, meldt Logius, een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op maandag en op dinsdag waren er ook aanvallen op DigiD. Die werden afgeslagen. Een woordvoerder van Logius kan niets zeggen over de kracht van de aanval en de maatregelen die zijn getroffen. Ook over de herkomst van de daders is nog niets bekend.

Er is aangifte gedaan bij bevoegde instanties. Er wordt met man en macht gewerkt om de overheidsdienst in de lucht te krijgen, aldus de woordvoerder. 

Gisteren was, als gevolg van de DDoS, het niet of beperkt mogelijk om in te loggen op onder meer de website van de RDW, de studiefinanciering, de Belastingdienst en Mijnoverheid. Logius meldde gisterenmiddag dat de Ddos-aanval bleef voortduren, maar door tegenmaatregelen geen last meer veroorzaakte. Rond 17:00 nam echter het aantal klachten op allestoringen.nl opnieuw fors toe en hield aan tot middernacht.

DDoS populair dit jaar

We leven momenteel in een tijdperk waar veel DDoS-aanvallen plaatsvinden, zegt de woordvoerder van Logius. Begin dit jaar werden ABN Amro, Rabobank, ING Bank en de Belastingdienst getroffen door DDoS-aanvallen. De hevigheid van de DDoS-aanvallen was een orde van grootte massaler dan voorheen, meldden de getroffen instanties aan AG Connect. Hoewel deze DDoS-aanvallen van een ongekende grootte werden genoemd, constateerde prof. Aiko Pras, hoogleraar Internet Veiligheid aan de Universiteit Twente dat dat wel meeviel. In een interview met AG Connect schat hij de omvang van de aanvallen op 10 tot 50 Gigabit per seconde, wat een gemiddelde grootte is van een DDoS-aanval. Pras waarschuwt voor nog veel krachtiger aanvallen en verwacht dat de huidige bescherming volstrekt niet voldoet. DDoS-aanvallen zijn ondanks hun grote impact makkelijk en goedkoop uit te voeren. Dankzij wapenwedloop en marktwerking.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.