Innovatie & Strategie

Security
vraag en aanbod

DDoS-aanvallen: wapenwedloop en marktwerking

DDoS-aanvallen zijn ondanks hun grote impact makkelijk en goedkoop uit te voeren. Dankzij wapenwedloop en marktwerking.

© CC0 Public Domain PIX1861
16 februari 2018

DDoS-aanvallen zijn geen nieuw verschijnsel, maar zorgen tegenwoordig door grotere ICT-afhankelijkheid voor grotere verstoringen, ophef en nasleep. Tegelijkertijd daalt de drempel voor het uitvoeren van wat voorheen zware DDoS-aanvallen waren. Technologie wordt verbeterd, gebruik wordt vergemakkelijkt en aanbod is er genoeg.

Nederland is in de ban van de DDoS (disitributed denial of service). Na grote verstoringen van banken, de Belastingdienst en enkele andere sites is een 18-jarige Brabander opgepakt. Tussendoor is er korte onrust geweest dat ‘de Russen’ zouden zitten achter de grote DDoS-aanvallen op ABN AMRO, ING, Rabobank, Belastingdienst en anderen. Deze onrust is nog aangewakkerd door het tv-optreden van een zelfverklaard cyberexpert die vervolgens hard door de mand is gevallen.

Tientjes of miljoenen?

Toch heerst er bij sommige mensen nog twijfel over dader(s) en motivatie. Wie zou waarom internetbankieren in Nederland platleggen door er grote hoeveelheden netwerkverkeer op af te vuren? Kan een 18-jarige jongen dit voor de grap en een paar tientjes voor elkaar krijgen? “Dit heeft de dader miljoenen gekost”, beweert de CEO van ABN AMRO. Kees van Dijkhuizen, hoogste baas bij de bank, heeft dit eerder deze maand verklaard in een interview op BNR naar aanleiding van de kwartaalcijfers.

Mogelijke verwarring dat hij het over de schade heeft, voor ABN AMRO zelf of de hele Nederlandse economie, neemt de CEO zelf weg. “Neeneenee, niet wat het óns gekost heeft, maar wat het de persoon die de DDoS-aanvallen gedaan heeft gekost heeft.” Dit terwijl de vraag van de BNR-radiopresentator wel degelijk ging over hoeveel geld de DDoS-aanvallen de bank gekost hebben, en dat dat de kwartaalresultaten wel zou drukken.

‘Amateur thuis’ is al krachtig

Navraag door AG Connect bij ABN AMRO direct na de BNR-uitzending heeft nog geen duidelijkheid verschaft over de uitlatingen van de CEO. Hij beweerde daarbij ook dat dit “niet het werk van een amateur op een zolderkamer” was en voegde eraan toe dat er niets tegen zulke DDoS-aanvallen valt te doen. Dat laatste is echter onjuist, hoewel het zeker moeilijk kan zijn.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!