Beheer

Security
Aiko Pras

'Bestaande DDoS-bescherming niet toekomstbestendig'

DDoS-aanvallen worden zeker nog 1.000 keer krachtiger.

Aiko Pras © CC0 - Universiteit Twente
15 februari 2018

De DDoS-aanvallen die vorige maand diverse Nederlandse banken en enkele andere doelwitten troffen, maakten veel indruk maar waren niet uitzonderlijk groot. Je kunt echter wachten op veel grotere aanvallen die ronduit ontwrichtend zullen zijn. En dan moet er veel beter beveiligd zijn, want dat kan heus, vindt DDoS-expert professor Aiko Pras.

“Vele, véle malen groter” dan voorheen, zo beschreef een woordvoerster van Rabobank de omvang van de DDoS-aanvallen die de bank eind januari troffen. En ook ABN AMRO meldde dat juist “de hoeveelheid” onderscheidend was aan de aanvallen. Maar prof. dr. ir. Aiko Pras, hoogleraar Internet Security, bestudeert het fenomeen DDoS-aanvallen al jaren met zijn vakgroep, en hij is niet zo onder de indruk van de omvang van de aanvallen.

Hoe groot waren de aanvallen denkt u?

“Ik heb – via-via – over deze aanvallen begrepen dat er enige bij zaten die een kracht hadden van tussen de 10 en 50 gigabit per seconde. Ik kan me niet voorstellen dat daar veel grotere aanvallen bij hebben gezeten, want dan waren de gevolgen daarvan voor de rest van de infrastructuur zeer goed merkbaar geweest. De grootste aanval ooit had een kracht van 1,2 terabit per seconde. Die had een flinke impact met veel nevenwerkingen. Dat heb ik hierbij niet gezien. Het was wel zo’n vijf keer groter dan in het verleden gebeurde, maar het waren geen onverwacht grote aanvallen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!