Overslaan en naar de inhoud gaan

Weekendstoring NS bijna echt voorbij

De grote IT-storing die sinds zondagmiddag het treinverkeer in Nederland heeft platgelegd, is officieel gister nog opgelost maar de nasleep duurt nog wat langer. Maandagochtend rijden de treinen "weer zo goed als normaal", aldus treinvervoerder NS. Vele reizigers zijn gister gestrand.
rood sein, ProRail
© ProRail
ProRail

"Hier en daar is er een trein uitgevallen, maar we zijn in principe gewoon weer normaal opgestart", zegt een woordvoerder van de NS tegen persbureau ANP. Ook de NS Reisplanner klopt volgens hem weer. De woordvoerder zegt dat mensen mogelijk nog wel het een en ander kunnen merken van de ellende van een dag eerder. Zo kunnen treinen langer of korter zijn dan reizigers gewoon zijn op een bepaald traject. Ook het type trein kan afwijken van wat normaal rijdt op een route.

Planningssysteem

De storing trad zondag aan het einde van de ochtend op en had volgens de NS invloed op het systeem dat de actuele planningen maakt voor treinen en personeel. Aan het einde van de dag was die verholpen, maar het koste de NS veel moeite om alles weer op orde te krijgen. De eerste treinen kwamen pas weer op gang vanaf 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag.

Voordat het zover was, had de NS de verwachting geuit dat tegen 17:00 uur het treinverkeer weer hervat zou worden. Daarna hebben reizigers echter te horen gekregen dat de treinen pas tegen 20:00 uur weer zouden rijden. "Hoewel de oorzaak van de storing inmiddels verholpen is, is de impact groot", zei de NS zondagavond in een verklaring. "Om betrouwbaar te kunnen opstarten, moeten systemen geüpdate worden en treinen op de juiste plaats worden gebracht. Dat vergt tijd", aldus de NS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in