Management

Software-ontwikkeling
studente met laptop

Wageningen Universiteit bijna in de fout met aanbesteding software

Concurrenten overwegen nu een rechtszaak.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com John Loo
10 augustus 2020

Concurrenten overwegen nu een rechtszaak.

De Wageningen Universiteit  & Research (WUR) heeft bijna een verplichte aanbesteding over het hoofd gezien. Een project met een budget van 1,4 miljoen euro werd gegund aan Fruition Partners dat een toepassing van ServiceNow zou installeren en configureren. Na vragen werd de gunning in allerijl weer ingetrokken.

Volgens de universiteit was de combinatie na deskresearch de enige die het gewenste systeem voor het geautomatiseerd oplossen van studentenproblemen kon leveren. Een aanbesteding was daarom niet zinvol, hoewel het budget van 1,4 miljoen euro ruimschoots hoger ligt dan de grens van 2 ton waarboven publieke organisaties een publieke aanbesteding moeten uitvoeren, meldt het Financieele Dagblad.

'Goedkoper alternatief kan'

Concurrenten die de opdracht ter ore kwam, zijn het niet eens met de gang van zaken. Zij zijn ook niet overtuigd van de conclusie van de WUR dat een een uniek project betreft waar alleen ServiceNow een passend aanbod voor heeft. Zij denken een vergelijkbaar systeem ook voor een betere prijs te kunnen leveren dan het budget dat de WUR heeft genoemd.

Toch is het maar de vraag of de twee concurrenten - 4me en TopDesk - het laten aankomen op een rechtszaak. Ook al is er een aanbesteding, de opdrachtgever kan de aanvraag zo opstellen dat slechts een partij in aanmerking komt voor de opdracht. Dat is een verboden gang van zaken, maar volgens de betrokkenen wel een die veel voorkomt.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.