Management

Juridische zaken
Hawre Rahimi

VVD wil ‘grens van 5 miljoen’ voor IT-projecten overheid verder uitwerken

'Onderscheid maken tussen mensuren en hardware.'

Hawre Rahimi © Eigen foto
25 mei 2023

'Onderscheid maken tussen mensuren en hardware.'

De wet die IT-waakhond AC-ICT een wettelijke basis en een permanente status geeft, is deze week door de Tweede Kamer aangenomen. Kamerleden stipten tijdens het voorafgaande plenaire debat daarover enkele zorgen aan.  

De IT-waakhond AC-ICT adviseert sinds 2021 als opvolger van BIT met een onafhankelijke en kritische blik over de risico’s en slaagkansen van ICT-projecten en informatiesystemen bij de overheid. De 21 medewerkers tellende organisatie had tot nu toe een tijdelijk karakter, terwijl er volgens Kamerleden veel belangrijk werk wordt geleverd. Nu de Tweede Kamer de wet heeft goedgekeurd, moet alleen de Eerste Kamer zich nog buigen over het wetsvoorstel. Diverse Tweede Kamerleden pleiten voor aanpassingen, waaronder VVD-Kamerlid Hawre Rahimi, die zelf jarenlang een IT-bedrijf had.

Geweigerde adviezen

Het Kamerlid vroeg zich tijdens het debat onder meer af of ook de geweigerde adviezen inclusief de argumentatie naar de Tweede Kamer kunnen worden gestuurd. “Ik denk dat dat heel belangrijk is.” Hij is ook benieuwd naar de verdere monitoring van IT-projecten. Zo wilde hij weten of de adviezen van de waakhond ook worden doorgevoerd bij de uitvoering en hoe de Tweede Kamer dit kan controleren.

Rahimi was daarnaast benieuwd naar de grens van 5 miljoen euro. Op dit moment moet AC-ICT vooraf adviezen geven over alle ICT-projecten die meer kosten dan dit bedrag. Volgens Rahimi zit er echter een verschil tussen 5 miljoen voor aanschaf van hardware en 5 miljoen aan mensuren, die volgens hem risicovoller zijn voor ICT projecten, omdat ze snel kunnen uitlopen. “We zouden het onderscheid moeten maken in het wetsvoorstel en voor zover ik het nu heb gezien, staat dit onderscheid niet in het voorstel.”  

 Lokale overheden

GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht merkte - ook namens PvdA - op dat ook gemeenten, de provincies en de waterschappen veel grote ICT-projecten hebben en regelmatig aanlopen tegen projecten waarbij deskundige advisering van grote meerwaarde kan zijn. “Het zou goed zijn als we ook oog hebben voor de soms zeer ingewikkelde ICT-projecten van deze overheden.”

SP-Kamerlid Renske Leijten gaf tijdens het debat aan dat de taken voor de IT-waakhond steeds verder uitbreiden. Ook constateerde ze op basis van de stukken van het wetsvoorstel dat er een worsteling is over de positionering van het adviescollege. Ze diende een amendement in dat regelde dat de duur van de benoeming van de leden van het adviescollege niet beperkt wordt. Deze werd door de Tweede Kamer aangenomen. De ministerraad hoeft zich volgens haar niet met de benoemingsprocedure te bemoeien, ook omdat het de continuïteit kan verstoren.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.