Overslaan en naar de inhoud gaan

Wet Adviescollege ICT-toetsing voorbij 1e horde: IT-waakhond wordt blijvertje

De wet die IT-waakhond AC-ICT een wettelijke basis en een permanente status geeft, is door de Tweede Kamer aangenomen. Tijdens het eerdere plenaire debat kwamen diverse zaken aan bod, onder meer de benoemingsprocedure. Nu moet nog de Eerste Kamer akkoord gaan.
hond op kantoor
© CC-BY-2.0 - Flickr
CC-BY-2.0 - Flickr

De IT-waakhond AC-ICT adviseert sinds 2021 als opvolger van BIT met een onafhankelijke en kritische blik over de risico’s en slagingskansen van ICT-projecten en informatiesystemen bij de overheid. De 21 medewerkers tellende organisatie had tot nu toe een tijdelijk karakter, terwijl er wel veel belangrijk werk wordt geleverd, zo gaven meerdere Kamerleden in het debat dinsdag aan.

Positie AC-ICT

Met de Wet Adviescollege ICT-toetsing moet het Adviescollege niet alleen een permanente status krijgen maar ook een taakuitbreiding. Het AC-ICT moet het lerend vermogen over ICT-projecten bij de overheid bevorderen en kennisdeling stimuleren. SP-Kamerlid Renske Leijten gaf tijdens het voorafgaande debat aan dat de taken voor de IT-waakhond steeds verder uitbreiden. Ook constateerde ze op basis van de stukken van het wetsvoorstel dat er een worsteling is over de positionering van het adviescollege. “Dat moet nu binnen het ministerie vallen, maar het kan ook onafhankelijk zijn.”

Leijten stelde verder in haar betoog dat de ministerraad zich niet met de benoemingsprocedure hoeft te bemoeien, ook omdat dit de continuïteit kan verstoren. Haar amendement om de duur van de benoeming niet te beperken kreeg ook een meerderheid in de Tweede Kamer.

Nu het wetsvoorstel is aangenomen, gaat het naar de Eerste Kamer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in