Innovatie & Strategie

Infrastructuur
president Biden

'VS overwegen ICT-sancties tegen Rusland'

Tegenstander afsnijden van Amerikaanse chips, software, systemen.

Joe Biden © Shutterstock Stratos Brilakis
25 januari 2022

Tegenstander afsnijden van Amerikaanse chips, software, systemen.

De regering van president Joe Biden overweegt sancties tegen Rusland op ICT-vlak. Daarmee zou de toevoer van chips worden afgesneden als de Russische president Vladimir Putin besluit om Oekraïne binnen te vallen. Naast chips zouden ook techproducten als smartphones, 5G-netwerkapparatuur en andere moderne middelen onder een ban kunnen vallen. Eerder heeft de Verenigde Staten een brede ICT-ban opgelegd aan het Chinese bedrijf Huawei.

De details van eventuele ICT-sancties voor Rusland worden momenteel nog bepaald, meldt technieuwssite Ars Technica. Dit economische pressiemiddel zou wel voorkeur genieten van de Amerikaanse regering, omdat het hard aankomt bij het 'doelwit' maar geen militaire inzet vereist. De invloed van de VS op de internationale ICT-markt is dermate groot dat ook non-Amerikaanse leveranciers vaak mee gaan in dergelijke bans.

Zweeds, Fins, Nederlands

Wat betreft 5G-apparatuur zijn het Zweedse Ericsson, het Finse Nokia en het Chinese Huawei de grote spelers. Laatstgenoemde is echter al flink gemankeerd door Amerikaanse techsancties. De twee Europese leveranciers zijn echter ook afhankelijk van chiptechnologie uit de Verenigde Staten, naast nog dat land als afzetmarkt. Een analist vertelt Ars Technica dat Ericsson en Nokia naar alle waarschijnlijkheid Amerikaanse sancties tegen Rusland netjes zouden 'opvolgen'.

Verder zou een Nederlandse kernspeler als ASML, wereldwijd dominant fabrikant van chipproductiemachines, ook onder druk kunnen worden gezet door de VS. Dat is eerder al gedaan met betrekking tot China. De Nederlandse overheid heeft begin 2020 de exportvergunning ingetrokken voor ASML's meest geavanceerde apparatuur voor de producties van chips. Dit zou zijn gedaan onder druk van de toenmalige regering Trump. De toenmalige Amerikaanse ambassadeur voor Nederland heeft openlijk gesteld dat de VS ASML-technologie uit China wil houden.

Krachtig wapen

Nu met onrust over Rusland en Oekraïne, inclusief lopende cyberaanvallen in laatstgenoemde land, wordt het machtige middel van technologiebans 'in stelling gebracht'. De Amerikaanse overheid kan daarmee naar wens klein en gericht of groot en algemeen 'schieten'. De faciliterende wetgeving is namelijk breed geformuleerd, waardoor de VS naar wens individuele producten, specifieke categorieën, bepaalde bedrijven direct en indirect (via toeleveranciers) maar ook personen, entiteiten en hele landen op de korrel kan nemen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.