Management

Juridische zaken
Huawei

VS: 'Huawei probeerde bedrijfsgeheimen te stelen'

VS uiten nieuwe beschuldigingen aan adres Huawei in vernieuwde aanklacht. 

© Huawei Huawei
14 februari 2020

VS uiten nieuwe beschuldigingen aan adres Huawei in vernieuwde aanklacht. 

Huawei zou geprobeerd hebben om bedrijfsgeheimen te stelen van zes Amerikaanse bedrijven. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie in een vernieuwde aanklacht tegen het bedrijf. Eerder deze week beschuldigden de VS het Chinese bedrijf er ook al van achterdeurtjes in telecomnetwerken te misbruiken. Huawei heeft tot nu toe alle aanklachten uit de VS ontkend.

Huawei maakte zich volgens de VS ook schuldig aan vormen van afpersing, aldus de vernieuwde aanklacht. Huawei stelt in een reactie dat de nieuwe aanklachten alleen zijn bedoeld om de reputatie van het bedrijf te schaden. Daarmee jagen de Amerikaanse autoriteiten eerder economische belangen na dan de handhaving van recht, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Eerdere aanklachten

 

De beschuldigingen zijn de zoveelste in een reeks aan het adres van de Chinese fabrikant. Amerikaanse openbaar aanklagers beschuldigden de maker van netwerkapparatuur en smartphones eerder al van het schenden van handelssancties tegen Iran en bankfraude. De financieel topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, werd in het najaar van 2018 in Canada aangehouden wegens de zaak. Ze probeert in dat land uitlevering aan de VS via een rechtszaak te voorkomen.

De eerdere aanklachten tegen Huawei zorgden voor extra spanningen tussen de VS en China, te midden van de handelsoorlog die de twee grootmachten uitvochten. Het Witte Huis besloot Huawei ook op de zwarte lijst te zetten, omdat het bedrijf een risico voor de nationale veiligheid zou zijn. Via achterdeurtjes in technologie van Huawei zou spionage mogelijk zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.