Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Meng Wanzhou

Huawei-CFO opgepakt op verzoek van VS

De financiële topvrouw van het Chinese Huawei is opgepakt in Canada, vanwege sanctieschendingen.

Meng Wanzhou © Huawei
6 december 2018

De financiële topvrouw van het Chinese Huawei is opgepakt in Canada, vanwege sanctieschendingen.

De CFO van Huawei, tevens lid van de raad van bestuur, is door de autoriteiten in Canada gearresteerd. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.

Meng Wanzhou is naast CFO ook een van de vice-voorzitters is in het Huawei-bestuur en de dochter van oprichter Ren Zhengfei. Haar arrestatie in het Canadese is Vancouver is 1 december al verricht, maar nu pas bekend geworden. De rechter bepaalt morgen of ze op borgtocht vrij kan komen, meldt Justitie in Canada. Haar arrestatie is gedaan op verzoek van de Verenigde Staten, aldus het ministerie.

Verboden handel

De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen. Daarmee handelt het Chinese technologiebedrijf in strijd met de Amerikaanse exportwetten en sancties. Eerder is de Chinese smartphonefabrikant ZTE hier al op betrapt, voor gestraft, en vervolgens strenger bestraft omdat het zich niet aan de eerder opgelegde strafmaatregelen hield. Daar heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich nog in gemengd; met een zelf toegezegde gratie voor wat effectief een 'bedrijfsdoodstraf' was.

De Chinese ambassade in Canada maakt nu bezwaar tegen de arrestatie van Huawei's topvrouw en heeft in een verklaring op de website haar onmiddellijke vrijlating geëist. Huawei heeft bevestigd dat Meng tijdens een overstap in Canada is gearresteerd. De firma zegt weinig informatie te hebben gekregen over de aanklachten tegen Meng. Verder verklaart het niet bekend te zijn "met enig foutief handelen van mevrouw Meng". Het telecommunicatiebedrijf laat daarnaast weten dat het zich aan alle exportwetten en sancties van de VS houdt.

Vrees voor 5G-cyberspionage

Ondertussen waarschuwt het hoofd van de Canadese inlichtingendiensten voor spionage door overheden via 5G-netwerken. Huawei is wereldwijd de grootste fabrikant van telecomapparatuur en stort zich vol overgave op 5G. Telecomproviders zijn internationaal druk bezig om hun infrastructuren voor te bereiden op die snellere communicatietechnologie, waarvoor frequentieveilingen op landelijke niveaus worden gehouden. Amerikaanse, Australische, Nieuw-Zeelandse en nu ook Canadese overheidsinstanties maken zich zorgen over Chinese invloed op 5G-technologie en de uitrol daarvan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.