Management

Juridische zaken
ZTE V7

VS laat Chinese smartphonemaker zijn 'doodstraf' afkopen

Het Chinese ZTE mag van de VS een boete plus borg betalen in ruil voor schrappen van eerder opgelegd leveringsverbod van 7 jaar.

© ZTE
12 juli 2018

Het Chinese ZTE mag van de VS een boete plus borg betalen in ruil voor schrappen van eerder opgelegd leveringsverbod van 7 jaar.

De Amerikaanse overheid heeft een regeling getroffen met de Chinese smartphonemaker waarmee laatstgenoemde ontkomt aan de eerder opgelegde straf die effectief neerkwam op een doodvonnis voor ZTE. Zakenman en Amerikaans president Donald Trump heeft toen verklaard naar een oplossing te streven, wat nu uitkomt op een deal met boete van 1 miljard dollar en een borgbetaling van 400 miljoen dollar.

Nadat ZTE is betrapt op verboden technologieleveringen aan Iran had de VS al strafmaatregelen opgelegd. Vervolgens is ZTE hard op de vingers getikt voor het niet goed aanpakken van de veroordeelde zakenpraktijken. Het voorkomen van herhaling was daarmee niet goed uitgevoerd, oordeelde het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De kunst van de deal

De opgelegde vervolgstraf voor dit falen van ZTE's management was een leveringsverbod voor Amerikaanse bedrijven aan de veroordeelde firma. ZTE kon daardoor geen essentiële componenten meer betrekken, zoals ARM-processors van Qualcomm en mobiel besturingssysteem Android van Google. De Chinese smartphonemaker verklaarde vervolgens dat het zijn activiteiten noodgedwongen moest staken en dat het bedrijf zichzelf zou gaan opheffen. Dit zou wereldwijd maar vooral in China enkele honderdduizenden banen kunnen kosten.

Het dreigende einde van ZTE is nu van de baan. Een nieuwe deal met de Amerikaanse overheid bestaat uit een boete van 1 miljard dollar en een borg van 400 miljoen dollar, over te maken op een tussenrekening. Laatstgenoemd bedrag is voor het geval de Chinese firma opnieuw de fout ingaat. De opgelegde handelssancties worden opgeheven zodra deze betalingen rond zijn, meldt onder meer NU.nl.

Management herzien

Naast deze financiële straffen moet het bedrijf ook zijn management op de schop gooien. Deze organisatorische maatregel dient om de verantwoordelijke medewerkers aan te pakken voor de verboden leveringen aan Iran. Overigens was deze straf eerder ook al opgelegd in de oorspronkelijke veroordeling, waar ZTE zich dus niet aan heeft gehouden. Nu heeft het bedrijf al wel flinke veranderingen in de bedrijfstop doorgevoerd.

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft de borgregeling gister aangekondigd op Twitter:

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.