Management

Juridische zaken
Spionage

VS bespioneerde Huawei op zoek naar bewijs fraudezaak

Amerikanen bespioneren de van spionage betichte Chinese fabrikant op hun beurt ook, op zoek naar bewijs van fraude.

© CC0 - Pixabay,  geralt
5 april 2019

Amerikanen bespioneren de van spionage betichte Chinese fabrikant op hun beurt ook, op zoek naar bewijs van fraude.

De Verenigde Staten hebben de Chinese techfabrikant Huawei bespioneerd, op zoek naar bewijs voor de lopende fraudezaak tegen het bedrijf. Dat maakten de Amerikaanse openbare aanklagers donderdag bekend.

Volgens persbureau Reuters verklaarde de Amerikaanse overheid donderdag tegenover Huawei in de aanklacht dat het de gecollecteerde bewijsstukken ook daadwerkelijk wil gebruiken in de zaak. Het bewijs zou de overheid hebben verzameld via elektronische surveillance en fysiek onderzoek.

De overheid mocht dit doen op basis van de Foreign Intelligence Surveillence Act (FISA), een wet die normaal gesproken wordt toegepast in zaken waar spionage wordt vermoed. Voor de toepassing moet een rechtbank toestemming geven, en het met spionage gevonden bewijs uit het onderzoek moet hierdoor ook geheim blijven.

Vermeende fraude

De hele zaak draait om vermeende bankfraude, het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran, het tegenwerken van justitie, en samenzwering om handelsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile door de Chinese fabrikant. In deze zaak werd Huawei’s CFO, Meng Whanzhou, in december 2018 al opgepakt in Canada en uitgeleverd aan de VS. De zaak en de aanhouding van Whanzhou leverden grote spanningen op tussen de Chinese en Amerikaanse overheid.

Van spionage beticht

Het afluisteren van Huawei is een opvallende stap van de Amerikaanse overheid, daar de VS de Chinese op hun beurt al tijden betichten van spionage voor de Chinese overheid. In dat licht riepen de VS overige westerse landen al op om door Chinese fabrikanten (lees: Huawei) geproduceerde technologie in de ban te doen. De Chinese fabrikant heeft deze spionage-aantijgingen altijd ontkend. Toch kwam ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD deze week met een negatief advies over het gebruik van Hauwei-technologie. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.