Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwel geen cloudapplicatie voldoet aan EU-richtlijn

In totaal analyseerde Blue Coat 108 miljoen zakelijke documenten die in de 15.000 cloudgebaseerde applicaties waren opgeslagen. Het probleem zit vooral in 'schaduw-data', ofwel documenten die werknemers buiten het toezicht van de IT-afdeling of de bedrijfsleiding naar eigen goeddunken onderbrengen of uitwisselen in de cloud. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers gemiddeld twintig keer zo veel schaduw-toepassingen gebruiken als de IT-afdeling doorheeft.
Specialist zoekt naar beveiligingsproblemen
© Shutterstock
Shutterstock

Gemiddeld gebruiken organisaties 841 cloudapplicaties.

De GDPR-richtlijn stelt niet alleen eisen aan beveiliging maar ook aan compliance. "Met het oog op de snelle wereldwijde opmars van cloud-applicaties is er sprake van toenemende zorgen over de geschiktheid van cloud-applicaties voor Europese bedrijven", stelt BlueCoatin zijn Shadow Data Report.

"De overgrote meerderheid van cloud-applicaties die we analyseerden voldoet niet aan de zakelijke beveiligingseisen. Hoewel ze bedrijven vatbaar kunnen maken voor compliance-risico's, maakt vrijwel elke onderneming er gebruik van", aldus Aditya Sood, directeur Security & Elastica Cloud Threat Labs bij Blue Coat. "Dit is een zorgwekkende ontwikkeling met het oog op de risico’s die bedrijven lopen als zij gebruikmaken van onveilige applicaties of oplossingen die niet aan de eisen van de wet- en regelgeving voldoen. Inzicht verwerven in de cloud-applicaties die werknemers gebruiken is een belangrijke stap op weg naar het bepalen welke oplossingen geschikt voor zakelijk gebruik en welke applicaties door veiliger alternatieven moeten worden vervangen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in