Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G-zendmast

Vrees voor 5G-storing leeft bij Starlink-klanten

Veel protesten bij telecomwaakhond VS ingediend tegen mobiele provider Dish.

© DISH Wireless
12 juli 2022

Veel protesten bij telecomwaakhond VS ingediend tegen mobiele provider Dish.

Klanten van satellietinternetprovider Starlink maken zich zorgen over storing van hun internettoegang door de nieuwe Amerikaanse telecomaanbieder Dish Network. Die provider van draadloze communicatie zou met zijn 5G-netwerk op 12 GHz te dicht op Starlinks spectrum zitten en daarmee die dienst storen. Gebruikers in de VS hebben in flinke aantallen gehoor gegeven aan de oproep van Elon Musks Starlink om protest aan te tekenen bij telecomtoezichthouder FCC.

De Federal Communications Commission (FCC) die onder meer over toewijzing van radiospectrum gaat voor telecomdiensten heeft nu bijna 100.000 reacties gekregen van bezorgde Starlink-gebruikers. Zij vragen de toezichthouder om Dish niet zomaar door te laten gaan met zijn uitrol van 5G in de Verenigde Staten, maar om oog te hebben voor satellietbedrijf SpaceX en dienst Starlink-dienst voor internettoegang via satellieten. De protesten (waarvan de teller nu op 95.717 stuks staat) tonen volgens Ars Technica het belang van Starlink aan voor buitengebieden die door reguliere internetproviders zijn verwaarloosd of genegeerd.

Breedbandkloof

De Verenigde Staten kent namelijk een behoorlijke breedbandkloof, waarbij grote gebieden in dunbevolkte regio's niet of slecht voorzien zijn van snelle toegang tot internet. In sommige gevallen is er sprake van effectieve monopolisering door één aanbieder, die dan exorbitante prijzen voor aansluiting en gebruik kan rekenen. In andere gevallen is er sprake van zeer langzame of zelfs geen verbindingen met het internationale netwerk der netwerken.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk biedt met Starlink snelle satelliettoegang tot internet, wat een uitkomst kan zijn voor buitengebieden. Een jaar geleden werkte de dienst nog niet bepaald naar verwachting, maar een trage of haperende verbinding is nog altijd beter dan geen verbinding. Dit nog los van het kostenplaatje. Ondertussen rollen telecombedrijven wereldwijd 5G-netwerken uit, waarvoor reguliere zendmasten op de grond nodig zijn. Hierbij bestaat opnieuw het risico van uitsluiting of verwaarlozing van buitengebieden, die voor dergelijke installaties en bijbehorende grondkabels mogelijk commercieel niet aantrekkelijk genoeg zijn - net zoals bij kabel-, DSL- of glasvezelinternet.

Wel/niet grote verstoring

Het is dus niet zeker dat 5G buitengebieden ontsluit, maar het frequentiegebruik van Dish zou wel de bestaande satellietverbindingen van Starlink-klanten storen. Volgens de telecomnieuwkomer zou er hooguit sprake zijn van kleine storingen, maar volgens Starlink is het tegendeel het geval. Het bedrijf van Tesla-topman Musk mobiliseert nu klanten om tegengas te geven en biedt daarvoor een kant-en-klare protestbrief om in te dienen bij de FCC.  

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.